Obama îndeamnă britanicii să rămână în Uniunea Europeană

Preşedintele american Barack Obama a cerut britanicilor să voteze pentru rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană, sugerând că un Brexit ar putea submina influenţa şi puterea occidentală.
Barack Obama
Barack Obama (Alex Wong / Getty Images)

Într-un articol publicat joi de ziarul britanic Daily Telegraph la scurt timp după sosirea lui Obama în Marea Britanie, preşedintele american a făcut apel ca britanicii să voteze pentru rămânerea ţării lor în UE în referendumul din luna iunie.

Obama a declarat: “Aş spune, cu imparţialitatea unui prieten, că decizia voastră este o problemă de mare interes pentru Statele Unite”.

“Calea pe care o alegeţi acum va avea un ecou în perspectivele generaţiei de astăzi a americanilor”.

Preşedintele american a declarat că statutul Marii Britanii ca membră a Uniunii Europene a amplificat locul britanicilor în lume şi a făcut blocul european mai puternic.

Obama a sosit joi în Londra pentru a spune britanicilor că probleme precum terorismul, imigraţia şi încetinirile economice ar putea fi gestionate cu mai mult succes cu Marea Britanie în UE.

“Uniunea Europeană nu moderează influenţa britanică, ci o amplifică”, a susţinut Obama.

“Statele Unite văd cum vocea voastră puternică [pe continentul european] oferă asigurări că Europa va adopta o poziţie importantă în lume şi va menţine UE deschisă şi apropiată de aliaţii săi de cealaltă parte a Atlanticului”.

În timpul vizitei, Obama se va întâlni cu Regina Elisabeta, care a sărbătorit joi împlinirea vârstei de 90 de ani.

În plus, preşedintele american va participa la discuţii cu premierul David Cameron.

Guvernul american, multe bănci americane şi alte companii se tem ca un potenţial Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) va cauza probleme pe piaţă, va afecta UE şi va slăbi securitatea occidentală.

Britanicii îşi vor exercita dreptul de vot în 23 iunie, pentru a decide în privinţa viitorului ţării lor în Uniunea Europeană.