Cameron: Lumea s-ar putea îndrepta spre un nou război în cazul unui Brexit

Posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE va creşte riscul unui nou război mondial, va anunţa premierul britanic David Cameron în cadrul unui discurs ce va fi susţinut luni, în care se va opune aşa numitului Brexit.
Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Captură Foto)

Britanicii vor decide viitorul ţării lor în 23 iunie în cadrul unui referendum controversat privind rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din blocul european format din 28 de membri.

În cadrul unui discurs pe care îl va susţine luni, în cadrul campaniei “Remain”, Cameron se va referi la rolul Marii Britanii în cele două războaie mondiale, susţinând că cooperarea internaţională este vitală în conflictele îndelungate.

Cameron va discuta despre costul ridicat pe care îl va avea de înfruntat ţara sa dacă va “întoarce spatele” Uniunii Europene.

“Oricând întoarcem spatele Europei, mai devreme sau mai târziu ajungem să regretăm acel lucru. Întotdeauna a trebuit să reintrăm în joc şi întotdeauna s-a întâmplat la un preţ mult mai ridicat”, va susţine Cameron.

În plus, premierul britanic va avertiza că “fie vom influenţa Europa, fie ea ne va influenţa pe noi. Şi dacă lucrurile merg rău în Europa, haideţi să nu pretindem că putem fi imuni în faţa consecinţelor”.

Cameron va discuta despre viitorul UE, în care Marea Britanie nu va avea un rol conducător, punând întrebarea: “Putem fi atât de siguri că pacea şi stabilitatea pe continentul nostru sunt asigurate dincolo de orice urmă de îndoială?”

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a susţinut afirmaţiile lui Cameron, avertizând în privinţa “consecinţelor neprevăzute” pentru Uniunea Europeană dacă Marea Britanie se va retrage din bloc.

Brexitul “va avea în mod sigur consecinţe neprevăzute asupra cooperării europene, în privinţa cărora nu doresc deloc să speculez deoarece sunt convins că britanicii vor lua o decizie rezonabilă”, a declarat Juncker într-un interviu cu grupul de presă Funke Mediengruppe, ce va publicat luni.

George Osborne, şeful Trezoreriei britanice, a avertizat duminică faptul că o ieşire a ţării din UE va fi catastrofală pentru locurile de muncă.

Marea Britanie s-a alăturat Comunităţii Economice Europene în 1973, o poziţie pe care doar 67% dintre britanici au susţinut-o într-un referendum ce a avut loc doi ani mai târziu.

Impactul unui posibil Brexit asupra securităţii, locurilor de muncă, salariilor şi comerţului reprezintă un câmp de luptă esenţial pentru campaniile care susţin ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE.

La rândul său, preşedintele Barack Obama a cerut ca Marea Britanie să rămână în UE, susţinând că un Brexit va trimite Londra la “capătul cozii” în privinţa acordurilor comerciale cu Washingtonul.