Leonard Orban: Şi alte state membre UE ar putea reduce alocaţiile pentru copiii români după modelul Marii Britanii

Copiii românilor care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene şi care sunt lăsaţi acasă ar putea primi alocaţii la nivelul celor din România, susţine consilierul prezidenţial Leonard Orban.
Leonard Orban, Consilier Prezidenţial
Leonard Orban, Consilier Prezidenţial (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Europeană a făcut concesii Marii Britanii în contextul viitorului referendum prin care britanicii vor decide în privinţa unui eventual Brexit, printre care şi indexarea alocaţiilor copiilor rămaşi acasă care au părinţi stabiliţi în regat începând cu anul 2020. Şi alte state membre şi-ar dori să aplice o astfel de măsură, a afirmat consilierul prezidenţial pentru afaceri europene Leonard Orban.

„În ceea ce priveşte indexarea alocaţiilor de copii care rămân în statul de origine al lucrătorilor (...) ne putem aştepta, deja câteva state membre au anunţat că se gândesc şi vor analiza în detaliu dacă vor putea să fie aplicată această indexare, dar ceea ce s-a obţinut în negocieri e ca acea indexare să nu se facă imediat în restul statelor membre, ci numai începând cu 1 ianuarie 2020”, a declarat Leonard Orban la RFI.

În ceea ce priveşte mecanismul de salvgardare (aşa-numita frână de urgenţă) privind beneficiile sociale pentru lucrătorii cu salarii mici, consilierul prezidenţial a subliniat că este foarte puţin probabil ca exemplul Marii Britanii să fie urmat de alte state membre pentru că această contribuţie de la bugetul de stat nu există în alte ţări europene.

„Acest mecanism de salvgardare, este foarte puţin probabil, aproape sigur, nu va putea să fie replicat şi în alte state membre pentru că se referă la un anumit tip de beneficii sociale, deci o contribuţie de la bugetul Marii Britanii pentru acei lucrători care au salarii mici şi foarte mici, iar această contribuţie nu există în alte state membre”, a precizat Leonard Orban.