Tokyo: Grădini pentru navetişti pe acoperişurile staţiilor feroviare

Un număr de cinci staţii sunt deja echipate pentru amenajarea grădinilor şi lista de aşteptare este lungă. Costul chiriei este ridicat dar seminţele, uneltele şi irigarea sunt gratuite.
(photos.com)
Mioara Stoica
09.04.2014

Un număr de cinci staţii sunt deja echipate pentru amenajarea grădinilor şi lista de aşteptare este lungă. Costul chiriei este ridicat dar seminţele, uneltele şi irigarea sunt gratuite.

În Tokyo, navetiştii care trebuie să aştepte mult timp pentru o legătură, îşi pot petrece timpul cultivând grădini mici, construite pe acoperişurile staţiilor feroviare, închiriindu-le pentru un an. Prima experienţă a avut loc în urmă cu patru ani în staţia Ebisu, dar astăzi există deja cinci staţii astfel amenajate, relatează marţi ediţia online a ziarului Corriere.

Servicii în trenuri şi în gări. Grădinile urbane sunt gestionate de către compania de cale ferată East Japan Railway Company, care doreşte ca în viitor să extindă această idee în toată Japonia. Pentru a satisface nevoile oamenilor care lucrează toată ziua şi au puţin timp pentru alte activităţi, în Japonia (şi nu numai), în ultimii ani, mai multe companii au început să ofere servicii în mod direct în trenuri sau în gări. Locuitorii din Shanghai, de exemplu, au la dispoziţie un fel de bibliotecă în tren, la Viena cei care călătoresc cu metroul pot citi reviste gratuite, iar în Londra, firma Amazon îşi propune să ofere, până în 2015, un serviciu de livrare a coletelor în staţiile de metrou. Cum în Tokyo spaţiile verzi sunt foarte mici şi este dificil să găseşti case care au grădini private, serviciul de închiriere s-a dovedit a fi o soluţie excelentă.

Iniţiativă cu mai multe obiective. "Am început această afacere din dorinţa de a contribui la întreţinerea mediului, pentru a revitaliza zonele situate de-a lungul căii ferate şi a construi spaţii unde locuitorii se pot relaxa", a declarat Makoto Kawada, purtătorul de cuvânt al companiei feroviare.

Preţul chiriei pentru grădinile situate deasupra staţiilor feroviare este destul de mare, putând ajunge la 700 de euro pe an. Cu toate acestea, există liste lungi de aşteptare pentru a le obţine, deoarece se plăteşte doar chiria, grădinile fiind deja prevăzute cu seminţe, unelte şi sistem de irigare. Plătind puţin mai mult, este posibilă o consiliere iniţială din partea experţilor, un ajutor la plivit sau la culesul legumelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor