Todiraşcu a cerut de 10 ori mai mulţi procurori DNA. Guvernul i-a răspuns în clasicul limbaj de lemn
alte articole
Într-o interpelare adresată în luna februarie premierului Dacian Cioloş, senatorul Valeriu Todiraşcu a solicitat înzecirea numărului de procurori şi poliţişti judiciari ai DNA având în vedere numărul mare de dosare cu care se confruntă agenţia. Deşi se declară foarte interesat de subiect, Guvernul nu s-a angajat să facă nicio mărire a personalului DNA în 2016.
"Cererea din interpelarea prim-ministrului Cioloş se baza pe eficienţa scăzută, deşi în creştere, a DNA în stăvilirea corupţiei generalizate şi pe declaraţiile procurorului şef al DNA care atrăgea atenţia că procurorii DNA sunt supraîncărcaţi, fiecare având de rezolvat peste 100 de dosare grele anual şi numărul ce este în creştere continuă.
Situaţia a devenit şi mai dificilă în prezent deoarece personalul DNA este nevoit acum să efectueze şi interceptările necesare descoperirii şi probării infracţiunilor, interceptări efectuate până acum de SRI", a explicat Todiraşcu.
În răspunsul primit de senator de la Guvern se afirma că "asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat a resurselor umane necesare raportat la volumul de activitate la nivelul instanţelor şi parchetelor reprezintă un obiectiv permanent pentru Ministerul Justiţiei".
Cu toate acestea, după ce reprezentantul Ministerului Justiţiei enumeră suplimentările de posturi care au avut loc în timpul guvernării Ponta, respectiv 50 de posturi de poliţişti judiciari în 2014 şi 50 de posturi de procurori şi 10 posturi de specialişti în 2015, reprezentantul guvernului Cioloş nu se angajează cu nicio mărire a personalului DNA în anul 2016, deşi încărcarea procurorilor DNA şi numărul dosarelor nerezolvate sporesc de la an la an.
"Guvernul Cioloş se laudă în domeniul anticorupţiei cu măsurile întreprinse de cel mai corupt Guvern din ultimii 25 de ani, respectiv Guvernul Ponta. Dacă aceasta este tot ce poate face Guvernul Cioloş, cetăţenii României se pot aştepta la scăderea şi nu la creşterea intensităţii luptei anticorupţie în anul 2016", a subliniat Todiraşcu.
Promisiunea ministrului Justiţiei s-a rezumat la: "În continuare, ministrul Justiţiei va întreprinde măsuri pentru asigurarea resurselor umane necesare în scopul optimizării activităţii instituţiilor din sistemul justiţiei".
"Astfel, răspunsul Guvernului Cioloş se încheie în clasicul limbaj de lemn ale unei epoci pe care o credeam apusă, fără să promită suplimentarea necesară pentru eficientizarea luptei anticorupţie. Dacă aceasta este tot ce poate face Ministerul Justiţiei, cetăţenii României se pot aştepta la scăderea şi nu la creşterea intensităţii luptei anticorupţie în anul 2016", a comentat Todiraşcu.
Recomandăm şi Corupţia, cancerul societăţii. Cioloş, somat să crească de 10 ori numărul de procurori DNA