Corupţia, cancerul societăţii. Cioloş, somat să crească de 10 ori numărul de procurori DNA

Dacian Cioloş trebuie să crească de 10 ori numărul de procurori şi poliţişti judiciari ai DNA, a solicitat, într-o interpelare oficială adresată premierului, senatorul Valeriu Todiraşcu. Vă prezentăm mai jos apelul demnitarului.
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)
Andrei Pricopie
09.02.2016

"Stimate domnule Prim-ministru,

Demisia Guvernului Ponta şi învestirea Guvernului Cioloş au fost determinate de protestele populare declanşate de moartea poliţistului Gigină şi tragedia de la "Colectiv", momente în care cetăţenii României au înţeles că abuzul în funcţie şi corupţia ucid. Aţi fost acceptat de populaţie ca prim-ministru în urma promisiunilor că veţi sprijini lupta anticorupţie, pentru ca cetăţenii ţării să se bucure de siguranţă şi să nu mai fie jefuiţi continuu de către diverşi indivizi aflaţi în funcţii cheie în instituţiile statului.

Au trecut 3 luni de când aţi depus jurământul şi rezultatele activităţii dvs. în interesul cetăţeanului nu sunt încă vizibile. Curtea de Conturi a dezvăluit amploarea furtului la nivelul instituţiilor statului, în timpul guvernării anterioare, dar aceleaşi persoane, cu mici excepţii, rămân în funcţiile care le-au permis să fure. Furtul intelectual, plagiatul, practicat chiar la vârful Guvernului Ponta, este prezent şi în Guvernul pe care îl conduceţi, iar Ministrul Educaţiei nu ia nicio măsură ca să permită depistarea şi stârpirea acestui flagel.

În continuare se taie în mod ilegal pădurile ţării, în continuare cei care au furat banii pentru autostrăzile prost construite sunt cei care administrează şi astăzi banii pentru noile autostrăzi. Cei pedepsiţi cu închisoare pentru acte de corupţie sunt eliberaţi imediat, în dispreţ faţă de cetăţeanul cinstit, pe baza unor aşa-zise lucrări ştiinţifice. Cu mare greutate, aţi reuşit să blocaţi DOAR TEMPORAR aceste eliberări înainte de termen, deşi chiar şi Ministrul Justiţiei a cerut, în Guvern, abrogarea dispoziţiei respective. Menţionez că, în acest sens, am depus în Parlament, în luna decembrie 2015, un proiect legislativ privind abrogarea prevederii legislative în cauză.

Cetăţenii României îşi pierd, pe zi ce trece, atât încrederea în Preşedintele Iohannis, votat cu mult entuziasm în 2014, cât şi încrederea în Guvernul pe care cu cinste îl conduceţi.

Singura instituţie a statului român în care cetăţenii îşi păstrează încrederea şi care este lăudată de raportul MCV pentru lupta sa curajoasă şi eficientă cu corupţia de la nivel înalt este Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Rezultatele acţiunii sale sunt din ce în ce mai vizibile în fiecare zi.

Totuşi, nu se poate spune că amploarea corupţiei a scăzut în ultimii ani. Acest fapt se datorează disproporţiei evidente între mijloacele de luptă ale DNA şi mijloacele mult mai ample ale infractorilor care beneficiază, chiar şi după condamnare, de uriaşele lor averi obţinute în mod ilicit. Având în vedere intensitatea corupţiei care este, în mod evident, generalizată, cuprinzând toate structurile statului, chiar şi un număr de 10 ori mai mare al personalului DNA nu ar fi suficient pentru ca lupta anticorupţie să devină într-adevăr eficientă şi rezultatele ei să fie ireversibile.

O dovadă a dificultăţilor pe care le întâmpină DNA poate fi şi întârzierea cu care o sesizare făcută de mine cu privire la favorizarea infractorilor de către personalul ANAF, prin necolectarea şi nevalorificarea bunurilor confiscate de instanţa de judecată, s-a soldat cu începerea urmăririi penale a acestora numai după mai mult de un an de la trimiterea sesizării.

Altor 4 sesizări, depuse de mine la DNA în cursul anului 2015 privind activitatea presupus infracţională a unor alte instituţii ale statului, nu li s-a dat curs. Aceste lucruri se petrec, cu siguranţă, din cauza supraîncărcării personalului DNA cu mii de dosare în fiecare an.

1. Plângere penală depusă la DNA împotriva funcţionarilor responsabili de colectarea sumelor confiscate în instanţă. Detalii aici.

2. Plângere penală la DNA împotriva deturnării de către Guvern a fondurilor de malpraxis. Detalii aici.

3. Plângere penală depusă la DNA împotriva funcţionarilor ASF pentru abuz în serviciu privind despăgubirile din fondurile de malpraxis. Detalii aici.

4. Plângere penală la DNA împotriva Guvernului Ponta care a dezinformat Plenul Senatului înaintea votului unei legi privind infracţiunile de corupţie. Detalii aici.

5. Plângere penală depusă la DNA împotriva deturnării a 2,4 miliarde de EUR de către funcţionarii Ministerului Sănătăţii. Detalii aici.

Stimate domnule Prim-ministru,

Guvernul Cioloş poate rămâne în istoria ţării dacă va înzeci numărul de funcţionari, procurori şi poliţişti judiciari, ai DNA. Această instituţie, singura care şi-a dovedit voinţa şi eficienţa în lupta anticorupţie, trebuie ajutată să-şi îndeplinească misiunea pentru eradicarea acestui cancer al societăţii pe care îl reprezintă corupţia.

Cetăţenii ţării, atât de revoltaţi de furturile continue la care sunt supuşi de 26 de ani, vă vor fi recunoscători, chiar dacă sporirea personalului DNA va fi singura realizare notabilă a guvernului pe care îl conduceţi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor