Recuperarea prejudiciilor din dosare, o problemă încă nerezolvată. Planul lui Todiraşcu pică în Senat
De ani buni, ANAF recuperează doar o mică parte a prejudiciilor din dosarele penale, asta în ciuda faptului că instanţele de judecată au pronunţat hotărâri definitive în acest sens. Cum suma nerecuperată este de ordinul sutelor de milioane de lei anual, senatorul Valeriu Todiraşcu, alături de alţi 28 de colegi parlamentari, majoritatea din PNL, au decis demersuri pentru a pune capăt fenomenului.
Astfel, cei 29 de parlamentari au iniţiat un proiect de lege care vizează, în esenţă, responsabilizarea organelor de execuţie, în speţă ANAF, urmărirea procesului de confiscare a bunurilor şi sumelor de bani, precum şi informarea cetăţenilor cu privire la înfăptuirea până la capăt a actului de justiţie.
"Actualul Cod de procedură penală tolerează tergiversarea nejustificată a colectării sumelor confiscate de la corupţi de către instanţele de judecată. Valoarea actuală a confiscărilor are un procent inadmisibil de mic, de doar 9% din sumele ce trebuiau să fie colectate de ANAF, conform datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, fapt care împiedică înfăptuirea justiţiei, aduce uriaşe pagube bugetului de stat şi subminează încrederea populaţiei în actul de justiţie.
Această iniţiativă legislativă propunea implementarea transparenţei în acest domeniu prin informarea trimestrială a judecătorilor, dar şi accesul cetăţenilor la informaţii de interes public, privind gradul de recuperare de către executori a sumelor confiscate în instanţă. Astfel, s-ar fi responsabilizat organele de execuţie, care se vor afla sub supravegherea instanţelor de execuţie şi ar fi permis instanţelor de execuţie urmărirea procesului de colectare pentru verificarea îndeplinirii actului de justiţie", a declarat Valeriu Todiraşcu.
Guvernul Cioloş a emis un aviz negativ pentru această iniţiativă legislativă precizând că "forma actuală a Legii 318/2015 (prin care a fost înfiinţată Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - n.r.) reprezintă voinţa cea mai recentă a Parlamentului, iar propunerea legislativă în forma actuală nu poate fi susţinută".
În şedinţa din 29 martie a Plenului Senatului, iniţiativa a fost respinsă cu 58 de voturi ale senatorilor PSD, UNPR, UDMR, LC şi PNL, din 102 prezenţi în sală.
"Cetăţenii puteau fi astfel protejaţi de lege împotriva efectelor tergiversării nejustificate de către executori a colectării sumelor confiscate de către instanţele de judecată. Interesele cui le reprezintă Guvernul Cioloş dacă se opune în Parlament unei astfel de iniţiative? Oare actuala lipsă de transparenţă asigură cetăţenilor oneşti condiţiile necesare înfăptuirii actului de justiţie şi recuperarea de la infractori a uriaşelor pagube la bugetul de stat?
Din practica parlamentară se ştie că atunci când poziţia Guvernului este negativă pentru orice iniţiativă legislativă, în peste 98% din cazuri, comisiile raportoare şi plenurile ambelor camere vor respinge iniţiativă legislativă în cauză", a mai precizat Todiraşcu.
Cum Senatul a fost prima cameră sesizată, urmează votul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.