Titus Corlăţean pleacă la Kiev

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va efectua mâine, 10 martie 2014, o vizită de lucru la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Andrii Deşciţa, potrivit MAE.
Titus Corlăţean (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
09.03.2014

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va efectua mâine, 10 martie 2014, o vizită de lucru la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Andrii Deşciţa, potrivit MAE. Consultările de la Kiev au fost convenite cu ocazia convorbirii telefonice din data de 4 martie 2014, la iniţiativa părţii române, între ministrul român de externe şi omologul său ucrainean.

Prezenţa la Kiev a ministrului român al afacerilor externe are loc pe fondul escaladării tensiunilor privind peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei independente şi suverane.

Astăzi, baza din Cernomorskoe, aflată în extremitatea de vest a peninsulei Crimeea, a fost preluată de ruşi în jurul orelor 06.00 dimineaţa ora locală, potrivit purtătorului de cuvânt Oleg Slobodian, care a mai anunţat că în momentul de faţă forţele ruse controlează 11 puncte de frontieră din Crimeea. Ocupaţia militară rusă asupra peninsulei Crimeea a început în urmă cu 11 zile.

Consiliul european a decis ca, dacă până la următorul summit european, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, vor fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Durao Barroso a declarat sâmbătă la Atena "Cred că avem o datorie, o datorie de solidaritate cu Ucraina, şi vom acţiona astfel încât să îi avem pe ucraineni cât mai aproape posibil de noi", informând că Uniunea Europeană a decis să semneze "imediat" capitolele politice din cadrul Acordului de Asociere cu Ucraina, pe fundalul amplificării tensiunilor generate de ocuparea Crimeei de către ruşi.

Barroso şi-a exprimat "solidaritatea politică" cu noul guvern de coaliţie ucrainean, reconfirmând sprijinul financiar de 11 miliarde de euro sub formă de credite de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe care UE îl va acorda Ucrainei, însoţit de un mecanism de asistenţă macroeconomică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor