USS Truxtun ajuns la Constanţa, după peripeţii

Nava americană USS Truxtun
Nava americană USS Truxtun (www.truxtunassn.org)

Distrugătorul american USS Truxtun a intrat în dimineaţa zilei de sâmbătă în portul Constanţa. Conform digi24, în drumul său spre România, nava americană a fost în centrul unei situaţii tensionate. Un avion de recunoaştere rusesc a urmărit vasul, din momentul în care acesta a intrat în strâmtoarea Bosfor.

Cum avionul rusesc a survolat litoralul Turciei, autorităţile de la Ankara au trimis şase avioane pentru a-l intercepta. Incidentul s-a încheiat însă rapid.

Distrugătorul USS Truxtun, dotat cu mai multe tipuri de rachete printre care cele de tip sol-aer, anti-balistice, antisubmarin şi rachete de croazieră Tomawahk, urmează să efectueze exerciţii în Marea Neagră, alături de forţele navale române şi bulgare. Deşi nava ajunge pe fundalul escaladării tensiunilor ruso-ucrainene, autorităţile americane au afirmat că exerciţiile militare au fost programate de dinainte de izbucnirea crizei din Crimeea.

Statele Unite au mai anunţat "exerciţii militare" şi în Polonia, unde vor trimite 12 avioane de luptă F-16 şi 300 de soldaţi. În cazul Poloniei, Pentagonul a anunţat joi că va intensifica antrenamentele defensive, în contextul crizei din ţara vecină, Ucraina.

SUA a mai trimis şase avioane F15 şi un Boeing KC-135 în Lituania, unde avea cantonate alte patru F-15 încă din luna ianuarie a acestui an. Lituania reclamă că manevrele executate de Rusia în Marea Baltică, în apropierea sa şi a Poloniei sunt un pericol pentru ţările din zonă şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice să-şi sporească prezenţa în ţările baltice.