Iulia Timoşenko se află la Berlin pentru tratament medical

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko.
Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko se află la Berlin, unde va primi îngrijiri medicale, la spitalul Charite. Oficiali ai spitalului au organizat sâmbătă o conferinţă de presă pe tema prezenţei politicienei ucrainene în clinica lor, relatează AFP.

Directorul spitalului, Karl-Max Einhäupl, a declarat că Timoşenko, ajunsă vineri la Berlin a început să efectueze analize încă de sâmbătă dimineaţa, un diagnostic urmând să fie stabilit în cursul zilei de duminică şi luni. Înaintea stabilirii unui diagnostic cert, este prematur să se vorbească despre o eventuală operaţie, a precizat Einhäupl.

Directorul Charite nu a putut estima cât timp va trebui să petreacă în spital Timoşenko, care suferă de o hernie de disc ce îi produce "dureri severe", însă s-a declarat optimist cu privire la şansele ei de a se însănătoşi:

"Suntem încrezători că va putea să meargă din nou", a declarat el.

Reamintim că Iulia Timoşenko se deplasează într-un scaun cu rotile în prezent. De altfel, şi apariţia în Piaţa Independenţei, imediat după ce a fost eliberată din închisoare, pe data de 23 februarie, şi-a făcut-o în scaunul cu rotile. Medicii din Ucraina care au consultat-o pe Timoşenko anterior plecării sale în Germania au opinat că fostul premier al Ucrainei ar trebui operată urgent.

Relaţiile dintre fostul premier al Ucrainei şi spitalul Charite datează de mai mulţi ani. O echipă medicală a spitalului a obţinut în aprilie 2012 permisiunea de a o examina pe Timoşenko când se afla în închisoare, însă cererea medicilor de la Charite ca pacienta să primească îngrijiri în Germania nu a fost acceptată de regimul de la Kiev. Timoşenko executa o pedeapsă cu închisoarea pentru abuz în serviciu, fostul premier făcându-se vinovată de semnarea unui contract pentru furnizarea de gaze naturale cu Rusia în condiţii extrem de dezavantajoase pentru ţara sa. Consecinţele faptelor lui Timoşenko, izvorând din respectivul contract, sunt facturile supraevaluate la gaze pe care ruşii le-au folosit şi le folosesc ca instrument de şantaj în relaţiile cu autorităţile de la Kiev.

La sfârşitul săptămânii, Iulia Timoşenko s-a întâlnit şi cu cancelarul german, Angela Merkel, în marja unui congres al Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta).


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe