Tir încrucişat între Victoria şi Cotroceni

În timp ce Băsescu explică cât de profund corupt este Victor Ponta şi cum se ascunde în spatele memorandumului cu FMI-ul pentru a introduce "odioasa" acciză pe carburanţi, premierul Victor Ponta trimite scrisori deschise către Cotroceni, cerându-i Preşedintelui să promulge cât mai repede Legea referendumului, avertizandu-l că nu mai are niciun "subterfugiu legal" în spatele căruia să se ascundă.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.12.2013

În timp ce Băsescu explică cât de profund corupt este Victor Ponta şi cum se ascunde în spatele memorandumului cu FMI-ul pentru a introduce "odioasa" acciză pe carburanţi, premierul Victor Ponta trimite scrisori deschise către Cotroceni, cerându-i Preşedintelui să promulge cât mai repede Legea referendumului, avertizandu-l că nu mai are niciun "subterfugiu legal" în spatele căruia să se ascundă.

"Stimate domnule Preşedinte, având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa", îi transmite Ponta lui Băsescu printr-o scrisoare deschisă.

Premierul îşi motivează doleanţa reamintind că au trecut deja aproape 7 luni de când Băsescu tergiversează promulgarea acestei legi, în ciuda faptului că, în două rânduri, Curtea Constituţională (CC) a respins sesizările făcute de şeful statului cu privire la această lege.

Scrisoarea premierului vine la o zi după ce în Monitorul Oficial a fost publicată motivaţia deciziei CCR de respingere a sesizării preşedintelui Traian Băsescu legată de legea referendumului.

Premierul va trebui însă să aibă răbdare încă zece zile pentru ca Băsescu să dea dovadă de "celeritatea" pe care i-o cere el.

Deşi CCR a dat câştig de cauză USL-ului pe legea referendumului, care a luptat din greu pentru a îşi putea valida referendumurile cu voturile a doar 30% dintre români, tot preşedintele Traian Băsescu este marele câştigător.

Băsescu a întârziat intrarea în vigoare a legii referendumului cât de mult a putut, contestând legea de două ori la CCR. Astfel, a ajuns să împingă publicarea deciziei Curţii Constituţionale până pe data de 4 decembrie 2013. Noile prevederi cu privire la scăderea pragului de validare pot fi aplicate doar referendumurilor organizate la un an de la promulgarea legii, conform deciziei CCR, ceea ce înseamnă că USL nu va mai putea organiza referendum pentru adoptarea Constituţiei revizuite simultan cu alegerile prezidenţiale din 2014, aşa cum şi-a propus.

Preşedintele, care are un termen de 10 zile pentru a promulga legea, a anunţat că se va prevala de el din plin. Băsescu a reconfirmat că va aştepta până în a zecea zi la ora 23 şi 59 de minute, atât cât îi permite Constituţia, pentru a promulga această lege de ale cărei prevederi Ponta şi USL vor să beneficieze pentru a valida prin referendum Constituţia revizuită, cu voturile a doar 30% dintre români.

În timp ce Ponta trimitea scrisori lui Băsescu, cerându-i un gest pe care şeful statului anunţase că nu-l va face cu nici un chip, de partea sa Băsescu explica nu prin scrisori deschise, ci printr-o conferinţă de presă că acciza pe carburanţi este cel mai odios act de corupţie a unui guvern şi că Ponta este nu doar corupt, dar şi mincinos şi laş, căci se ascunde în spatele Memorandumului cu FMI pentru a impune o taxă prin care "va dirija bani la Dragnea care să fie utilizaţi la europarlamentare şi prezidenţiale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor