MB: MI6 i-a cerut lui Alexander Litvinenko să analizeze un document secret despre Serghei Ivanov

Serviciile de securitate britanice i-au înmânat fostului spion rus Alexander Litvinenko, mort în 2006, un document guvernamental confidenţial care rezuma întâlniri private cu un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, dezvăluie The Independent.
Şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Ivanov. (MANPREET ROMANA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.11.2013

Serviciile de securitate britanice i-au înmânat fostului spion rus Alexander Litvinenko, mort în 2006, un document guvernamental confidenţial care rezuma întâlniri private cu un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, dezvăluie The Independent.

MI6 ar fi cerut spionului să furnizeze 'o analiză de expert' asupra unui raport confidenţial, de patru pagini, realizat de Ministerul de Externe (Foreign Office), care oferea detalii despre vizita la Londra, în anul 2000, a lui Serghei Ivanov, în prezent a doua figură ca importanţă de la Kremlin, după Vladimir Putin.

Cu ajutorul telegrafului diplomatic - cunoscut sub numele de 'DipTel' - au fost obţinute discuţii private între Ivanov - la acel moment principalul consilier pe probleme de securitate din Rusia - şi oficiali ai serviciilor secrete britanice, desfăşurate în Downing Street şi la Ministerul Apărării.

Relaţia lui Litvinenko cu serviciile secrete britanice a fost invocată drept posibil motiv pentru asasinarea sa, iar documentele par să furnizeze dovezi noi despre legăturile posibil strânse între MI6 şi fostul agent KGB, un critic important al preşedintelui Putin. Litvinenko a fugit din Rusia în Marea Britanie în noiembrie 2000 şi a murit în 2006.

La momentul vizitei lui Ivanov, între 30 octombrie şi 1 noiembrie 2000, Londra şi Moscova se aflau în cele mai bune relaţii de zeci de ani, iar vizita a fost descrisă drept 'prima întâlnire între astfel de oficiali înalţi pe probleme de securitate din Marea Britanie şi Rusia'.

Cu toate acestea, decizia Marii Britanii de a găzdui disidenţi ruşi, cum era Litvinenko, l-a înfuriat pe preşedinte Putin, iar relaţiile s-au deteriorat dramatic atunci când spionul a fost otrăvit la scurt timp după ce acesta s-a întâlnit cu doi foşti colegi şi agenţi KGB la Hotel Millennium din Mayfair. Cei doi spioni, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, neagă orice implicare în moartea lui Litvinenko, iar Rusia a înfuriat Whitehall-ul, refuzând să-i extrădeze pentru a fi interogaţi în Marea Britanie.

Sir Robert Owen, medicul legist care investighează moartea lui Litvinenko, trebuia să publice anumite documente guvernamentale secrete care puteau să arunce lumină asupra legăturilor spionului cu MI6 şi asupra presupusului rol al Rusiei în moartea sa. Cu toate acestea, miercuri, Înalta Curte din Londra a decis că publicarea documentelor prezintă 'riscul unor daune semnificative la adresa securităţii naţionale'.

Pe de altă parte, notează The Independent, restricţiile oficiale privind anumite informaţii referitoare la Litvinenko nu l-au împiedicat pe prietenul spionului, istoricul rus Iuri Felshtinsky, să dezvăluie detalii stânjenitoare despre relaţia acestuia cu serviciile secrete britanice.

Într-o versiune actualizată a cărţii 'Blowing Up Rusia', scrisă de Felshtinsky împreună cu Litvinenko în 2002, acesta mărturiseşte că printre multe documente pe care Alexander i le-a dat la Londra, la începutul lui 2003, a fost unul care arată cât de apropiat devenise el de MI6. Acesta se referă la vizita pe care generalul KGB - FSB, Serghei Ivanov, a efectuat-o la Londra.

'Acest document confidenţial, de patru pagini, despre o vizită extrem de sensibilă ... i-a fost dat lui Alexander de către MI6 pentru o analiză de specialitate', indică prietenul spionului.

'Nu înţeleg de ce există această conspiraţie a tăcerii. Toată lumea ştia că Alex lucra pentru MI6', a declarat prietenul său, despre actualul impas în care se află ancheta.

Potrivit The Independent, care a avut acces la documentul în cauză, nota Foreign Office prezintă impresiile oficialilor britanici despre Ivanov, dar şi o analiză a poziţiilor acestuia pe o serie de subiecte, inclusiv în ceea ce priveşte terorismul la nivel mondial, situaţia din Iran şi China, sau NATO.

Anul trecut, ancheta privind moartea lui Litvinenko a indicat că acesta a fost 'un angajat plătit de MI6 (...) sub pseudonimul Martin' şi că spionul a furnizat, de asemenea, informaţii serviciilor secrete spaniole, cu privire la activitatea mafiei ruseşti în Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor