Ponta şi Chiţoiu încearcă să convingă companiile petroliere să nu crească preţurile la carburanţi

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta şi ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, i-au invitat pe reprezentanţii companiilor petroliere la Palatul Victoria, pentru a discuta despre preţurile la carburanţi, în condiţiile introducerii noi accize de 7 eurocenţi. Întrevederea este programată pentru joi, ora 14.30, la Palatul Victoria, informează hotnews.ro

În cadrul întâlnirii, Victor Ponta va încerca să îi convingă pe reprezentanţii companiilor petroliere "să limiteze impactul supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de benzină şi indexării accizelor în raport cu rata inflaţiei", au declarat pentru Hotnews surse guvernamentale.

Impactul introducerii accizei asupra preţului carburanţilor la pompă este încă necunoscut.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a încercat în repetate rânduri să convingă poporul că acciza pe carburanţi este benefică pentru economia naţională, deoarece prin introducerea ei Guvernul va reduce deflaţia care deflaţie provoacă recesiune şi şomaj şi a mai precizat că preţul carburanţilor nu va creşte semnificativ după introducerea accizei, căci preţul barilului de ţiţei este în scădere, pe fundalul detensionării situaţiei din Iran.

Premierul Ponta a susţinut poziţia subordonatului său:

"Nu va creşte [preţul la pompă] pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi", a declarat Ponta la Antena 3.

În schimb, preşedintele Băsescu a estimat că preţul carburaţilor va creşte cu 52-53 de bani per litru după introducerea accizei pe carburanţi, iar această scumpire se va reflecta într-o creştere în cascadă a preţurilor, a inflaţiei şi în falimente ale întreprinderilor româneşti.

Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, nu împărtăşeşte nici "optimismul" lui Voinea, care lăsa să se înţeleagă că românii nu vor simţi deloc acciza la buzunar, nici previziunile sumbre ale lui Băsescu care vede falimente în lanţ pe motiv de acciză (motiv pentru care a refuzat să semneze Memorandumul cu FMI), ci consideră că preţul carburanţilor va creşte cu circa 30-40 bani/litru.

În timp ce guvernanţii se pregătesc de negocieri cu reprezentaţii marilor companii petroliere, transportatorii informează că se pregătesc de grevă, în prag de sărbători, dacă combustibilul se va scumpi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie