Băsescu, despre acciza la combustibil: Cel mai odios act de corupţie văzut la un guvern

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a explicat mai bine, în cadrul unei declaraţii de presă sustinută la Cotroceni, chestiunea accizei la carburanţi care a fost atât de dezbătută în ultimele zile.

„Ponta a crezut că se va ascunde cu introducerea acestei accize sub scrisoarea transmisă şi aprobată de FMI. Acesta e al doilea motiv pentru care nu am semnat scrisoarea, am înţeles ce voia să facă. Laş ca întotdeauna, voia să-şi ascundă furtul pentru partid, pe care îl gestionează împreună cu Dragnea, acoperit de semnătura mea către Fond. Încerca din nou să se ascundă sub semenatura cuiva pentru a fura”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat că televiziunea B1 a prezentat mesajele transmise de la centru pentru activişti, iar în acea listă era un mesaj care spunea: „păi Băsescu de ce se opune la buget, că a semnat scrisoarea cu FMI”.

„Ei erau convinşi că voi semna scrisoarea. Atât de ticăloasă le era gândirea, îl forţăm pe preşedinte să semneze şi după spunem 'tu ai aprobat, asta nu noi'. Le spun azi să înceteze cu minciuna, nu au nicio obligaţie să introducă acciza. Guvernul nu are nicio obligaţie asumată să introducă acciza. Este disperat (Ponta - n.r.) să o introducă pentru a dirija bani la Dragnea care să fie utilizaţi la europarlamentale şi prezidenţiale”, a continuat Băsescu.

Preşedintele şi-a exprimat regretul pentru liberalii care au cooperat cu PSD. „Îmi pare rău că liberalii intră în acest joc, dar în viaţă şi slăbiciunile se plătesc, nu numai hoţia, se plătesc moral”, a declarat acesta.

Băsescu a vorbit şi despre trucurile care sunt folosite pentru a ascunde realitatea: „Ma uitam la trucurile pe care încearcă să le prezinte, oamenii ăştia nu înţeleg nimic, le-a dat pe foaie 'spuneţi că scade preţul la ţiţei'. A scăzut preţul, dar în SUA, nu în Europa. În SUA, datorită producţiei uriaşe de gaze de şist, cererea de petrol e mult mai mică şi e cu 10 euro mai mic preţul decât în Europa. Mai au o poveste, preţul benzinei şi motorinei e influenţat de preţul ţiţeiului. Aşa e, dar e doar o părticică. Au o bursă separată, şi depinde nu numai de preţul ţiţeiului. Nişte copilării ni se vând de către ageamii, v-o spune un om care 12 ani a cărat ţiţei şi ştia la ce oră să sosească în funcţie de evoluţiile bursei de la Rotterdam”.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze corupţia, imoralitatea şi lipsa de responsabilitatea a lui Ponta în tratarea acestei chestiuni.

„Acest lucru pune capac tuturor actelor de corupţie pe care Ponta a încercat să le ascundă sub acte normative. Acesta e furt de la populaţie, nu e nevoie de această acciza pentru a închide bugetul. Dacă scoţi banii electorali de la ministerul lui Dragnea, excedentul de la datorie, nu ai nevoie de această acciză. Am înţeles că ultima variantă, care arată nişte oameni fără orizont, e să dea derogări producătorilor de benzină şi motorină pentru intrarea pe următoarele etape de combustibil cu nivel de poluare mult mai mic, să nu mai facă investiţii în rafinării, numai să absoarbă această creştere în preţul actual. Nu cred că vor accepta aşa ceva, dar tu ca premier să spui 'otrăviţi românii, că merge, că eu am nevoie de bani pentru campanie, să pun acciza, nu investiţi să reduceţi nivelul de noxe din combustibil'. Mi se pare aberant şi lipsit de orice responsabilitate. Cum să stopezi programul de îmbunătăţire a calităţii combustibililor doar ca să faci rost de bani de campanie? Cred că e cel mai înalt nivel de corupţie şi imoralitate văzut la un premier”, a declarat acesta.

Şefului statului a calificat modul în care a tratat Ponta chestiunea accizei derpt „cel mai odios act de corupţie văzut la un guvern”.

„Sunt împotriva creşterii fiscalităţii pe timp de criză, nu e fericire nici marea prevedere cu stâlpul, dar e mult mai rezonabilă. Ordonanţa cu stâlpul nu e lipsită de efecte în preţul combustibilului. Estimez că la o rafinărie taxa pe construcţii va avea un 10 - 15 bani în partea de preţ . Acciza se va adăuga la acel 50% care înseamnă diverse taxe pe fiecare litru de combustibil. Structura preţului, 48% sunt accize, 52% preţ. În total, vor fi peste 65 de bani, soluţia negociată de Ponta - să ne otrăvim cu toţii ca să am eu şi partidul bani de campanie - mi se pare cel mai odios act de corupţie văzut la un guvern”, a afirmat preşedintele.

La discuţia de la Cotroceni care au avut-o premierul cu preşedintele, Traian Băsescu i-a propus premierului „o cale de mijloc”.

„Nu introduce acciza la 1 ianuarie, şi dacă nu se închide bugetul o poţi închide de la 1 iunie sau iulie, nu a vrut, atunci mi s-a consolidat ideea că are nevoie de bani pentru europarlamentare”, a precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie