China cere Statelor Unite şi Coreei de Sud să suspende amplasarea sistemului THAAD

Beijingul a cerut Washingtonului să anuleze iminenta amplasare a unui controversat sistem antirachetă în Coreea de Sud, susţinând că militarizarea Peninsulei Coreea ar putea afecta interesele strategice ale Chinei.
Sistemul antirachetă THAAD.
Sistemul antirachetă THAAD. (wikipedia.org)

“Încercarea Statelor Unite de a amplasa sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) nu ajută nici la rezolvarea problemelor, nu va denucleariza peninsula şi nici nu va ajuta la menţinerea păcii în peninsulă”, a declarat vineri Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

SUA şi Coreea de Sud au declarat că desfăşurarea sistemului THAAD este necesară pentru a contracara ameninţările prezentate de Coreea de Nord, care în ultima perioadă a efectuat repetate teste nucleare şi de rachete.

De asemenea, administraţia SUA a declarat recent că decizia de a desfăşura sistemul THAAD pe teritoriul sud-coreean nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Chinei.

Beijingul susţine că problemele dintre Coreea de Nord şi Sud ar trebui rezolvate prin canale paşnice şi dialog.

Dar, în acelaşi timp, China s-a opus adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unor noi sancţiuni împotriva Phenianului , ca răspuns la cel de-al cincilea test nuclear desfăşurat recent.

SUA şi China au probleme şi în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul revendică majoritatea acestei regiuni, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. În această zonă mai au pretenţii teritoriale şi alte ţări asiatice din regiune.

Washingtonul a acuzat Beijingul că urmăreşte să militarizeze regiunea, unde aceasta a construit mai multe insule artificiale pe care a amplasat piste de aterizare şi alte instalaţii militare, şi să submineze libertatea de navigaţie în zonă – acuzaţii respinse de regimul comunist chinez.