Alice Guy – Blaché, inventatoarea uitată a cinematografiei

Alice Guy-Blaché
Alice Guy-Blaché (aliceguyblache.com)

"Era un regizor de mare sensibilitate. A scris, regizat şi produs peste 1.000 de filme. Cu toate acestea, a fost dată uitării de industria la invenţia căreia a participat" - Martin Scorsese.

Se numea Alice Guy – Blaché, născută în 1873 în Saint Mande, Paris, Franţa. Imediat după ce a absolvit şcoala, a fost angajată ca secretară de către un inginer şi proprietar al primei companii de producţie de film, Leon Gaumont. Dar în acele vremuri, cinematografia nu exista, iar Gaumont implica toţi inventatorii săi în producţia de echipamente fotografice.

În ziua în care fraţii Lumiere l-au invitat pe şeful de la Gaumont la proiecţia peliculei "La sortie de l’usine", Alice Guy – Blaché se afla acolo. Era luna decembrie a anului 1895. Interesul tuturor în acel moment era doar latura mecanică, iar pentru faimoşii fraţi Lumiere, scopul organizării acestui eveniment era să demonstreze că invenţia lor putea reproduce mişcarea.

Acesta a fost contextul în care Alice a afirmat că s-ar putea aduce o îmbunătăţire: "De ce nu se poate spune o poveste?". Avea atunci numai 22 de ani, femeile nu aveau drept de vot, iar ea tocmai inventase cinematografia!

Întorcându-se la birou, i-a sugerat timid şefului său că ar putea să scrie satire pe care le-ar interpreta apoi prietenii ei. Fără a manifesta prea mult interes pentru propunere, acesta a fost de acord, dar cu o condiţie: să nu-i rămână în urmă activitatea de secretariat.

"Nu m-ar fi permis să fac acest lucru dacă ar fi bănuit în acel moment ce va urma", a afirmat Alice în documentarul în care este prezentată la vârstă de 98 de ani.

În zilele următoare, Alice a scris prima poveste pentru cinema, iar în 1896 a văzut lumina primul film din istorie "La Fee de choux". Au urmat apoi multe alte filme care au trecut dincolo de poveştile de început, ea fiind prima cea care a definit genurile filmelor: comedie, dramă, aventură, istorice, religioase etc. Între 1902 şi 1906 a imaginat sincronizarea sunetului cu imaginile, cu 30 de ani înainte de inventarea fimului sonor. Şi asta nu e tot, ea inventând şi filmările în aer liber prin filmul ''La Madame a des envies''.

Scenarist, realizator, producător, Alice Guy – Blaché a produs şi creat peste 100 de filme în primii zece ani de activitate, şi datorită ei, Gaumont a trecut de la producţia de 15% filme de ficţiune, la 89%.

Toată lumea o cunoştea sub numele de Mademoiselle Alice. La vârsta de 33 de ani s-a căsătorit şi, împreună cu soţul, a pleacat la New York să reprezinte Gaumont. Şi-a fondat propria sa companie de producţie, Solax, iar succesul a fost total. Cu un salariu lunar de 25.000 de dolari a devenit cel mai bine plătită femeie din Statele Unite ale Americii. Acesta a fost momentul în care şi-a construit propriul studio de film, cel mai important din ţară. S-a implicat personal în formarea vedetelor pe care i-a filmat şi motivat în stilul "Be Natural": spontan, îndrăzneţ, neînfricat, realizând şi primele filme western.

În 1919, soţul o părăseşte (pentru o tânără actriţă), iar în 1921 este nevoită să-şi vândă studioul din America. Se întoarce în Franţa împreună cu cei doi copii. Încearcă să-şi reia slujba de regizor, dar fără succes. Moare la Paris, în 1968, la vârstă de 98 de ani, într-un anonimat total.

"Era un regizor de mare sensibilitate. A scris, regizat şi produs mai mult de 1.000 de filme. Cu toate acestea, a fost dată uitării de industria la invenţia căreia a participat ea însăşi", a declarat Martin Scorsese.

Regizorii Pamela Green şi Jarik van Sluijs au făcut un film documentar, produs de Robert Redford, iar vocea actriţei Jodie Foster îi spune povestea (trailler în engleză: http://vimeo.com/70380930).

Surse:

Alice Guy-Blaché Biography Producer, Screenwriter, Director (1873–1968) http://www.biography.com/people/alice-guy-blach%C3%A9-37846#awesm=~oG7k4Mejlfok5

Momente din istoria vieţii lui Alice Guy – Blaché, din filmul „Le jardin oublié - La vie et l'oeuvre d'Alice Guy-Blaché” (aici în limba franceză: https://www.onf.ca/film/jardin_oublie)


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură