Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

Zilele lui Joe Biden la Casa Albă par numărate
Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Administraţia Biden a blocat o anchetă a Departamentului de Stat din timpul administraţiei Trump, care îşi propunea să stabilească dacă virusul Wuhan provine de la Institutul de Virologie Wuhan din China, potrivit unui raport de marţi seară al publicaţiei CNN.

Ancheta, condusă iniţial de secretarul de stat la momentul respectiv - Mike Pompeo - a încercat, de asemenea, să stabilească dacă programul de dezvoltare de arme biologice al regimului comunist ar fi avut un rol în apariţia pandemiei.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

Potrivit raportului, ancheta a întâmpinat o opoziţie internă din partea unor oficiali americani, care erau de părere că iniţiativa era o vânătoare de vrăjitoare care încerca să învinuiască regimul de la Beijing de apariţia virusului Wuhan.

Potrivit a trei surse nenumite, citate de CNN, când actualul "locatar" al Casei Albe, Joe Biden, a fost informat despre descoperirile anchetatorilor în februarie şi martie, el a blocat investigaţia şi a preferat să crediteze rapoartele şi concluziile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a efectuat o „investigaţie” la începutul acestui an.

Cu toate acestea, numeroşi cercetători şi personalităţi marcante din lumea medicală americană au contestat concluziile anchetei OMS, susţinând că a fost de fapt un exerciţiu de PR. Mai bizar, reprezentantul SUA în comisia OMS era Peter Daszak, un virolog asociat cu dr. Anthony Fauci, care avea un enorm conflict de interese, fiind implicat în legături financiare cu un program de cercetare care încerca să crească letalitatea coronavirusurilor de liliac, desfăşurat la Institutul de Virologie din Wuhan.

Citiți și O nouă carte confirmă că SUA finanţa cercetări pe coronavirusuri în Institutul de Virologie Wuhan

Mike Pompeo a declarat în mai 2020 că există „dovezi enorme” şi o „cantitate semnificativă de indicii” care susţin teoria scurgerii virusului Wuhan din laborator.

Potrivit fostului înalt oficial al Departamentului de Stat David Feith, „oamenii din guvernul SUA se întrebau de unde provine Covid-19, dar nu a existat niciun alt efort despre care ştiam, care să fi luat în serios posibilitatea scurgerilor de laborator, concentrându-se în investigarea anumitor aspecte, întrebări şi incertitudini".

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

Revelaţia conform căreia Joe Biden a închis ancheta ar putea fi devastatoare pentru politicianul de carieră, cunoscut pentru legăturile sale obscure cu regimul comunist de la Beijing.

Citiți și Cu cine voia să facă bani fiul lui Joe Biden în România: Puiu Popoviciu şi o corporaţie chineză

În ultimele săptămâni, mass media americană a început brusc să crediteze teoria scurgerilor virusului din laboratorul Wuhan, pe care au negat-o şi au repudiat-o ca fiind o "teorie a conspiraţiilor" de la începutul pandemiei. De curând, inclusiv dr. Anthony Fauci, şeful echipei care cordonează efortul anti-COVID în SUA, a început să susţină teoria, deşi în urmă cu un an o considera falsă.

Duminică, publicaţia Wall Street Journal a raportat că trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan erau atât de bolnavi în noiembrie 2019, încât au trebuit spitalizaţi, conform unui raport al agenţiilor de informaţii americane, pe care însă Joe Biden l-a respins.

Detaliile raportului agenţiilor americane de informaţii sunt mult mai vaste decât fişa informativă a Departamentului de Stat emisă în ultimele zile ale administraţiei Trump, care afirma că numeroşi cercetători de la laborator [Institutul de Virologie din Wuhan, n.r.], un centru pentru studiul coronavirusurilor şi altor agenţi patogeni, s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, "având simptome compatibile atât cu Covid-19, cât şi cu gripa sezonieră obişnuită".

Dezvăluirea numărului de cercetători, a momentului apariţiei focarului bolilor şi a spitalizării personalului chinez survine în ajunul unei reuniuni a organismului de decizie al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care va discuta următoarea fază a unei investigaţii asupra originilor Covid-19, conform WSJ.

Citiți și Pandemia poate fi generată de o armă biologică scăpată din greşeală în China - fost anchetator la Departamentul de stat

Teoria scurgerilor de laborator, susţinută de Epoch Times şi de alte câteva publicaţii încă de la începutul pandemiei, a fost repudiată de mainstream media, însă a fost preluată şi susţinută masiv de Donald Trump, care a învinuit China, acuzând regimul comunist că a dezlănţuit virusul Wuhan asupra lumii permiţând zboruri internaţionale din Wuhan, deşi oraşul era carantinat intern.

„Am spus-o chiar la început şi de aici a venit. Cred că era evident pentru oamenii deştepţi. De aici a venit. Nu am nicio îndoială cu privire la asta. Nu am avut nicio îndoială cu privire la asta. Am fost criticat de presă", a declarat Trump marţi seară pentru Newsmax.

Trump a mai spus că rămâne încrezător că teoria scurgerilor de laborator este corectă.

Citiți și Institutul de Virologie din Wuhan cerceta coronaviruşi de liliac cu finanţare din partea administraţiei Obama

"Oamenii nu au vrut să dea vina pe China. De obicei ei dau vina pe Rusia. Am spus chiar la început că a ieşit din Wuhan. Şi acolo au fost, de asemenea, toate decesele. Apropos, când am auzit pentru prima dată despre acest lucru, erau cadavre, oameni morţi care zăceau în toată provincia Wuhan şi acolo a fost localizat", a subliniat el.