Serviciile franceze au alertat administraţia Obama cu privire la laboratorul din Wuhan în 2015 - oficial american

Instututul de Virologie Wuhan, China
Instututul de Virologie Wuhan, China (Hector Retama / Getty Images)

În 2015, oficialii care conduc comunitatea de informaţii a Franţei au avertizat Departamentul de Stat (de pe vremea administraţiei Obama) că regimul comunist chinez „schimbă termenii colaborării convenite în privinţa construirii laboratorului” din Wuhan - proiect la care Franţa contribuise, cu promisiunea că cele două naţiuni (Franţa, China) vor lucra împreună.

Laboratorul în chestiune era Institutul de Virologie din Wuhan, care, în 2019, a devenit centrul scandalului produs de pandemia COVID19.

Acordul sino-francez a fost progresiv încălcat de regimul de la Beijing, astfel încât, în 2017, Franţa a fost „expulzată” complet din proiect şi cooperarea cu agenţiile franceze - inclusiv Institutul Pasteur - a încetat, determinând oficialii francezi să avertizeze încă o dată Departamentul de Stat al SUA subliniind „temeri serioase” cu privire la agenda ascunsă a Partidului Comunist Chinez.

Citiți și Scenariu de coşmar: eşantioane cu virusul mortal SARS furate de la Institutul Pasteur din Paris

Noile dezvăluiri au fost făcute pentru publicaţia Daily Caller de fostul oficial de stat David Asher.

Departamentul de Stat a susţinut, în ianuarie 2021, la sfârşitul administraţiei Trump, că Institutul de Virologie din Wuhan desfăşura programe secrete în contul armatei chineze cel puţin din 2017.

Departamentul de Stat nu a răspuns la solicitarea de comentarii a Daily Caller News Foundation.

Citiți și Agenţiile franceze de informaţii au avertizat despre posibile "scurgeri catastrofale" la Institutul Wuhan

Joi, China a declarat că nu va permite Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să inspecteze laboratorul pentru a stabili originea virusului Wuhan care a omorât aproape 5 milioane de persoane în toată lumea, lovind drastic economiile tuturor ţărilor.

"Chinezii au atras practic statul în această capcană pentru a avea acces la tehnologia SUA, la cunoştinţe şi la suport material. O operaţiune de manual. Au făcut asta în fiecare sector", a spus Asher.

Potrivit USAID, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a acordat 1,1 milioane USD ONG-ului EcoHealth Alliance care a subcontractat Institutul de Virologie din Wuhan - iar finanţarea USAID a fost primită în plus, pe lângă zeci de milioane USD primite de la Agenţia de Reducere a Ameninţărilor de Apărare a Departamentului Apărării şi 600.000 USD în subvenţii anuale transferate de la Institutul Naţional de Sănătate condus de dr. Anthony Fauci.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

Potrivit lui Asher, NIH, DoD şi USAID ar fi trebuit să înceteze finanţarea federală în 2015 - moment în care administraţia Obama fusese presată deja de oamenii de ştiinţă din toată lumea să oprească finanţarea programelor care studiau moduri în care coronavirusurile de liliac puteau fi făcute transmisibile la om, din cauza pericolului imens prezentat pentru sănătatea omenirii.

Conform Daily Caller, Franţa s-a oferit să proiecteze laboratorul, să instruiască personalul în domeniul biosecurităţii şi să furnizeze o mare parte din tehnologia sa.

Francezii şi-au imaginat Institutul de Virologie Wuhan ca un laborator deschis şi transparent care ar servi comunitatea ştiinţifică globală în studierea potenţialelor pandemii, potrivit unei cablograme a Departamentului de Stat din aprilie 2018, care cita un oficial al consulatului francez din Wuhan care a lucrat la cooperarea ştiinţifică şi tehnologică cu China.

Deşi politicienii francezi din conducere susţineau colaborarea, experţii francezi în securitate şi apărare au atras permanentatenţia asupra pericolelor - conform ziarului Le Figaro.

Oficialii din domeniul securităţii naţionale s-au opus transmiterii de tehnologie sensibilă unei ţări opresive care nu era un aliat, având temeri că, într-o bună zi, laboratorul ar putea fi transformat într-un „arsenal biologic”, potrivit Le Figaro.

Între timp, Departamentul de Stat - la vremea respectivă în subordinea lui Hillary Clinton - şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la Institutul de Virologie din Wuhan şi a întrebat Franţa dacă ştiu cum intenţionează China să securizeze cercetătorii străini pentru a evita furtul de tehnologie înspre ţările cu probleme de proliferare a armelor, potrivit Wikileaks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe