Testarea unui vaccin produs de China oprită în Brazilia, după rapoarte despre moartea unui pacient

(Captură Foto)

Nu s-au auzit multe informaţii despre testele cu vaccinul împotriva virusului Wuhan produs de China, care lucrează la mai multe proiecte independente ce au atins ultimele etape de testare.

Cu toate acestea, marţi dimineaţă, ora locală a Asiei, Bloomberg a transmis că testarea în etapa finală a unuia dintre vaccinurile chineze a fost oprită de către autorităţile de reglementare braziliene din cauza unui „eveniment grav”. Incidentul marchează, după cum subliniază Bloomberg, "prima dată când vaccinurile produse rapid împotriva COVID-19 au înregistrat un astfel de eşec".

Testarea vaccinului Sinovac Biotech Ltd., numit Coronavac, a fost oprită în Brazilia după un eveniment care a avut loc pe 29 octombrie, a declarat marţi Agenţia de Sănătate din Brazilia, fără alte detalii despre incident.

Studiul este întrerupt în conformitate cu reglementările în vigoare, iar agenţia analizează dacă studiul ar trebui să continue. Evenimentele adverse grave care apar în studiile cu medicamente includ decese, riscul imediat de deces, incapacitarea pe termen lung a voluntarilor care participă la teste sau spitalizarea acestora. Astfel de suspendări de programe de testare nu sunt neobişnuite în studiile farmaceutice pe scară largă şi doi producători occidentali - AstraZeneca (NYSE: AZN) Plc şi Johnson & Johnson - şi-au întrerupt testele unor vaccinuri împotriva virusului Wuhan în ultimele luni din cauza efectelor adverse grave, reluându-le după anchetă.

Programul Sinovac este unul dintre cele 11 vaccinuri experimentale aflate în prezent în faza a treia de testare (finală).

Beijingul a permis deja ca zeci de mii de chinezi să folosească produsul Sinovac, împreună cu alte câteva vaccinuri experimentale, întrucât regimul comunist din China are standarde de protecţie a cetăţenilor mult diminuate faţă de Occident.

Într-o declaraţie emisă marţi, Sinovac a declarat că Institutul Butantan, centrul medical care coordonează studiile braziliene, a considerat că „evenimentul grav” nu are legătură cu vaccinul. Compania a declarat că este „încrezătoare în siguranţa” vaccinului său.

Oprirea testării survine pe fondul publicării unor rapoarte, la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit cărora un voluntar pentru vaccinul la coronavirus ar fi murit în Brazilia, dar nu este clar dacă „efectul advers grav” raportat de guvernul brazilian a fost într-adevăr moartea unui participant la studiu. Studiile de fază trei angajează zeci de mii de pacienţi şi este cu siguranţă posibil ca decesele să nu aibă legătură cu virusul sau vaccinul.

Dar, cu siguranţă, ridică unele întrebări incomode.

Poate că Beijingul trebuie să investească mai multe resurse şi energie în promovarea naraţiunii privind siguranţa vaccinurilor în Brazilia, Pakistan şi alte ţări „partenere”?

Evoluţia demonstrează că, deşi Beijingul a devenit capabil să-şi folosească presiunea economică pentru a-şi depăşi rivalii / partenerii geopolitic, colaborarea cu autorităţile de reglementare străine care trebuie să examineze inevitabil vaccinurile chinezeşti (întrucât studiile cu vaccinuri dezvoltate în China sunt în desfăşurare în toată lumea) poate avea limitele sale, aşa cum ne-a arătat Brazilia astăzi.