China susţine că sănătatea globală este în pericol, propune vaccinuri Asiei Centrale

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Adresându-se, marţi, la cea de-a 20-a reuniune a Consiliului şefilor de stat ai Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) prin intermediul unui link video, liderul regimului comunist chinez, Xi Jinping, a declarat că Beijingul este dispus să ia în considerare în mod activ necesitatea unui vaccin împotriva virusului Wuhan pentru ţările membre ale Organizaţiei.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a fost creată de ţări din Asia Centrală, sub patronajul Chinei şi Rusiei, cu scopul de a crea o alianţă regională.

"Este important să stimulăm cooperarea în domeniul prevenirii şi controlului comun [împotriva coronavirusului], să ne sprijinim reciproc împotriva coronavirusului, să protejăm securitatea asistenţei medicale regionale şi globale", a declarat Xi Jinping la summitul OCS.

SUA au acuzat regimul comunist chinez că a permis răspândirea flagelului în afara Chinei, în momentul în care a impus o carantină totală asupra oraşului Wuhan, oprind traficul de persoane spre oraşe din China, dar permiţând fluxul de călători spre exteriorul Chinei.

La începutul acestui an, din cauza recomandărilor emise de OMS, care nu făcea decât să repete propaganda regimului de la Beijing cu privire la focarul de virus Wuhan, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acuzând-o de legături strânse cu China şi de eşec în efortul de stăvilire a răspândirii virusului.

"China sugerează înfiinţarea unei legături strânse între centrele naţionale de prevenire şi luptă împotriva bolilor pentru a face schimb de informaţii în timp util cu privire la infecţiile transnaţionale", a afirmat Xi Jinping.

Numeroase publicaţii au evidenţiat cum, la începutul exploziei focarului de coronavirus în Wuhan, autorităţile chineze au minimizat gravitatea fenomenului, intimidând sau chiar arestând avertizorii care transmiteau informaţii despre existenţa unei epidemii de pneumonie necunoscută. Este de menţionat, în acest sens, exemplul unui laborator din Shanghai care a fost închis la câteva zile după ce a îndrăznit să încalce notificările oficiale şi să transmită genomul virusului în exteriorul Chinei, în luna februarie.

Statele membre ale Organizaţiei de Cooperare din Shanghai au fost convocate marţi la cel mai înalt nivel la un summit organizat de Rusia şi prezidat de preşedintele rus Vladimir Putin.

OCS a fost înfiinţat în 2001 de China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan. În 2017, India şi Pakistan s-au alăturat ca state membre.

Organizaţia are patru state observatoare, şi anume Afganistan, Bielorusia, Iran şi Mongolia. Alte şase ţări - Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal, Turcia şi Sri Lanka - au statutul de parteneri de dialog OCS.