Tentativă eşuată a Iranului de a fura o dronă maritimă americană în Golful Persic. Cum au intervenit forţele SUA

Nava de sprijin Shahid Baziar (st), din cadrul Marinei Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, tractand ilegal o navă de suprafaţă fără echipaj uman Saildrone Explorer în apele internaţionale din Golful Persic, în timp ce nava de patrulare de coastă a Marinei americane USS Thunderbolt se apropie ca răspuns, 30 august. (Captură ecran)
D.B.
31.08.2022

Marina SUA a împiedicat o navă iraniană să captureze o dronă maritimă americană în Golful Persic în noaptea de luni spre marţi, ora locală, în ceea ce un comandant american de rang înalt a numit un incident "flagrant" şi "nejustificat".

În timp ce forţele americane din regiune tranzitau apele internaţionale în jurul orei 23:00 luni, au văzut o navă de sprijin a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, Shahid Baziar, care tracta o dronă maritimă operată de SUA, cunoscută şi sub numele de navă de suprafaţă fără pilot Saildrone Explorer, a declarat Comandamentul Central al Forţelor Navale ale SUA, într-un comunicat de presă.

O navă de patrulare de coastă a marinei americane, USS Thunderbolt, "a operat în apropiere şi a răspuns imediat", se arată într un comunicat al marinei militare americane, potrivit CNN. După ce iranienii au ataşat un cablu la drona maritimă, forţele americane din zonă au comunicat direct cu iranienii pentru a le spune că vor drona înapoi, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Barca de patrulare a Marinei americane s-a apropiat apoi de drona maritimă, iar Flota a 5-a a SUA a lansat un elicopter MH-60S Sea Hawk din Bahrain şi l-a poziţionat deasupra dronei, au precizat comunicatul şi un oficial american din domeniul apărării.

După ce SUA a răspuns atât cu nava de coastă, cât şi cu elicopterul Sea Hawk, nava iraniană a deconectat linia de remorcare de la drona americană şi a părăsit zona patru ore mai târziu, se arată în comunicat.

Marina americană a reluat apoi operaţiunile "fără incidente", a adăugat comunicatul.

Incidentul are loc într-un moment critic în relaţiile dintre Iran şi SUA. Negocierile pentru relansarea acordului nuclear iranian se află într-un stadiu delicat, iar oficialii americani au exprimat un oarecare optimism în jurul ultimelor eforturi. Cu toate acestea, ei au subliniat că există în continuare decalaje între cele două părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor