Tensiunile se intensifică în Marea Chinei de Sud. Beijingul interceptează o navă de luptă britanică

HMS Albion, o navă de luptă britanică (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.09.2018

În cel mai recent incident de pe o listă enormă cuprinzând eforturile statului comunist chinez de a revendica Marea Chinei de Sud, o navă britanică cu soldaţi ai Marinei Regale la bord a avut o confruntare cu nave militare chineze în timp ce aparent naviga în apele internaţionale, potrivit Zero Hedge.

Incidentul a avut loc în apropierea Insulelor Paracel controlate de chinezi în Marea Chinei de Sud şi, în timp ce Marea Britanie susţine că nava sa a rămas doar în apele internaţionale recunoscute, Ministerul chinez de Externe contestă afirmaţia, susţinând că acţiunile Marinei britanice au fost o “provocare”.

HMS Albion, o navă de luptă cu o capacitate de 22.000 de tone ce transporta un contingent al Marinei Regale britanice, şi-a exercitat dreptul la “libertatea de navigaţie” trecând pe lângă Insulele Paracel, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu problema dar care au cerut să nu fie identificate.

Nava călătorea spre Ho Chi Minh City, unde a andocat în siguranţă după ce s-a confruntat cu “o fregată şi două elicoptere chineze, ambele părţi rămânând calme în timpul incidentului”, potrivit unei surse Reuters.

Insulele Paracel sunt intens disputate, deoarece deşi sunt ocupate în întregime de China, ele sunt de asemenea revendicate de Vietnam şi Taiwan. Este posibil ca nava britanică să fi pătruns în interiorul zonei de 22 km stabilită de Beijing în jurul insulelor, zonă care este recunoscută pe plan internaţional ca fiind graniţa teritorială ce demarchează locul până unde se întind apele suverane.

Este posibil ca Marea Britanie să fi testat reacţia Chinei în ceea ce priveşte revendicarea Insulelor Paracel.

Incidentul a avut loc în 31 august, dar a fost dezvăluit doar recent. Ministerul chinez de Externe a descris incidentul ca fiind un act de agresiune, susţinând că acţiunile navei britanice au încălcat legislaţia chineză şi internaţională, precum şi suveranitatea Chinei.

“China cere insistent părţii britanice să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare, pentru a evita afectarea relaţiilor bilaterale, a păcii şi stabilităţii regionale”, potrivit unei declaraţii a ministerului chinez. “China va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-şi apăra suveranitatea şi securitatea”.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale britanice a negat acuzaţia Chinei: “HMS Albion şi-a exercitat drepturile la libertatea de navigaţie în deplină conformitate cu legea şi normele internaţionale”, potrivit Zero Hedge.

Relaţiile curente sino-britanice au fost descrise ca fiind “delicate” în ultima perioadă, ţinând cont de faptul că Londra ar urmări să încheie un acord de comerţ liber post-Brexit cu China.

În ultimii ani, numeroase rapoarte au documentat o comasare militară chineză amplă pe Insulele Paracel, inclusiv desfăşurarea de rachete sol-aer de producţie rusească, lucru confirmat de mult timp de Ministerul chinez al Apărării, care a precizat că este legal ca China să “desfăşoare structuri de apărare pe teritoriul său” şi că diverse structuri au existat ani de zile pe acele insule.

Zona ar deţine resurse bogte de petrol şi gaze, iar puternica prezenţă chineză în regiune – în special prin militarizarea insulelor artificiale revendicate ca fiind ale sale – a dus la amplificarea tensiunilor cu pretendenţii teritoriali.

Acest incident a avut loc după o serie de evenimente similare în timpul verii, care au implicat nave şi avioane din diverse ţări. Într-unul dintre incidente, care a avut loc în luna august, un avion al Marinei SUA ce zbura la peste 5.000 de metri deasupra Mării Chinei de Sud a fost contactat pe neaşteptate de chinezi şi a fost avertizat să plece imediat şi să nu mai revină acolo “pentru a evita orice fel de neînţelegere”, potrivit Zero Hedge.

China revendică aproape în întregime ceea ce restul lumii consideră a fi ape internaţionale deschise. Aşa-numita “linie de nouă puncte” a Beijingului înconjoară aproximativ 90% din apele contestate din Marea Chinei de Sud şi se întinde până la 2.000 de km distanţă faţă de China continentală şi până la câteva sute de km distanţă de Malaezia, Vietnam şi Filipine – totul în această zonă vag definită, care potrivit Beijingului, s-ar afla sub incidenţa “drepturilor sale maritime istorice”.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

De asemenea, China emite tot mai multe avertismente radio la adresa forţelor armate filipineze care operează în apropierea insulelor contestate şi militarizate din Marea Chinei de Sud, potrivit unui raport publicat de Associated Press.

Avertismentele sunt mult diferite faţă de cele din perioada precedentă şi diverşi oficiali consideră că transmisiile radio provin direct de pe insulele artificiale construite de China, unde Beijingul a amplasat recent tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare, potrivit site-ului Zero Hedge.

Conform AP, un nou raport al guvernului din Filipine a arătat că în cea de-a doua jumătate a anului trecut, avioanele armatei filipineze au primit 46 de avertismente radio din partea chinezilor în timp ce se aflau în patrulare în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly.

În ciuda avertismentelor împotriva navelor americane, britanice şi, mai recent, a celor australiene, Washingtonul şi Londra au precizat că îşi vor menţine şi chiar intensifica prezenţa activă în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor