Avion american somat de armata chineză în Marea Chinei de Sud. CNN înregistrează avertizările

Avion american P-8A Poseidon (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
13.08.2018

În cel mai recent incident grav care dovedeşte în plus faptul că Beijingul militarizează insulele artificiale ce se extind într-un ritm rapid în Marea Chinei de Sud, unul dintre cele mai contestate întinderi de apă din lume, un avion al Marinei SUA care zbura la peste 5.000 de metri deasupra acestei mări a fost contactat pe neaşteptate de chinezi şi a fost avertizat să plece imediat şi să nu mai revină acolo “pentru a evita orice fel de neînţelegere”, potrivit unui articol publicat de CNN.

Aceasta a fost una dintre cele şase avertizări comunicate prin radio avionului de recunoaştere P-8A Poseidon al Marinei SUA în timp ce acesta aparent a zburat în siguranţă în spaţiul internaţional în dimineaţa zilei de vineri, probabil pentru a monitoriza seria de insule artificiale care au apărut în zonă în ultimii ani şi care au surprins lumea, în special în ceea ce priveşte noile fortificaţii construite pe Reciful Subi, Reciful Fiery Cross, Reciful Johnson şi Reciful Mischief, în Insulele Spratly, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Avertismentul este similar celor trimise de chinezi forţelor armate filipineze care operau în apropierea insulelor contestate. “Plecaţi imediat sau veţi plăti!”, a susţinut avertismentul respectiv.

Incidentul de vineri a fost înregistrat de un reporter CNN şi o echipă video care se afla la bordul avionului P-8A Poseidon.

Potrivit CNN:

La bordul unui avion de recunoaşte P-8A Poseidon al Marinei SUA, CNN a putut observa de la înălţimea de 5.000 de metri cum recife de corali au fost transformate în garnizoane cu clădiri de cinci etaje, instalaţii radar masive, centrale electrice şi piste suficient de solide pentru a susţine avioane militare de capacitate mare.

“În timpul zborului, echipajul a primit şase avertizări separate din partea armatei chineze, care susţineau că se află în interiorul teritoriului chinez şi l-au somat să plece”.

Observând lanţurile de insule artificiale de aproape, atât echipajul avionului, cât şi echipa CNN au fost şocaţi cât de extinsă este infrastructura militară de pe acele insule, notând că în cazul Recifului Subi, “senzorii avionului Poseidon au detectat 86 de ambarcaţiuni, inclusiv nave ale pazei de coastă chineze, ancorate într-o lagună imensă, iar pe Reciful Fiery Cross câteva rânduri de hangare puteau fi văzute de-a lungul unei piste lungi”.

Locotenentul Lauren Callen, comandant al zborului de recunoaştere, a declarat pentru CNN: “A fost surprinzător să vedem aeroporturi în mijlocul oceanului”.

Ca răspuns la comunicaţiile radio agresive ale armatei chineze de a “părăsi imediat” zona, echipajul american a declarat că avionul desfăşura activităţi legale deasupra unui teritoriu internaţional. Pe baza dreptului internaţional, spaţiul aerian al unei ţări este considerat a fi zona de 22 km delimitată în jurul liniei de coastă a respectivei naţiuni.

Se pare că Beijingul foloseşte insulele artificiale pentru a revendica mari zone ale Mării Chinei de Sud, considerând că acestea sunt incluse în ceea ce consideră China a fi spaţiul său suveran.

CNN a descris confruntarea radio dintre SUA şi China:

De fiecare dată când avionul [american] a fost provocat de armata chineză, răspunsul echipajului avionului Marinei SUA a fost acelaşi: “Sunt un avion al Marinei SUA ce desfăşoară activităţi militare legale dincolo de spaţiul aerian naţional de coastă al oricărui stat”.

“În exercitarea acestor drepturi garantate de dreptul internaţional, zbor respectând drepturile şi obligaţiile tuturor statelor”.

CNN a cerut Ministerului de Externe să comenteze situaţia. Guvernul chinez susţine că mari porţiuni ale Mării Chinei de Sud au făcut parte din teritoriul ţării “din vremuri antice”.

Aşa-numita “linie de nouă puncte” a Beijingului înconjoară aproximativ 90% din apele contestate din Marea Chinei de Sud şi se întinde până la 2.000 de km distanţă faţă de China continentală şi până la câteva sute de km distanţă de Malaezia, Vietnam şi Filipine – totul în această zonă vag definită, care potrivit Beijingului, s-ar afla sub incidenţa “drepturilor sale maritime istorice”.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Totodată, se crede că există rezerve semnificative de petrol şi gaze naturale nefolosite.

Deşi nu au fost observate rachete chinezeşti în zborul de vineri deasupra Mării Chinei de Sud, ofiţeri ai Marinei SUA au precizat că o parte a infrasturii construite pe insulele artificiale ar putea fi folosită pentru depozitarea lor.

O serie de imagini de supraveghere de mare calitate, recent publicată, probabil obţinute de la Agenţia de Informaţii Filipineză pentru Coordonare Naţională, au dovedit acţiunile Beijingului de a militariza insulele artificiale pe care le controlează în Marea Chinei de Sud.

Deşi astfel de avertismente lansate împotriva avioanelor şi navelor militare americane în zonă sunt mai puţin comune, deşi tot mai frecvente, armata filipineză a raportat intensificarea ameninţărilor emise împotriva sa, precum numeroasele incidente din această vară.

Dar, în ciuda numeroaselor avertismente chineze împotriva Filipinelor, Washingtonul a declarat că îşi va menţine şi intensifica prezenţa activă în regiune, precizează Zero Hedge.

“Dreptul internaţional ne permite să operăm aici, să zburăm aici, să ne pregătim aici, să navigăm aici. Facem exact acest lucru şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat în luna februarie pentru AP locotenent-comandorul Tim Hawkins.

În plus, “armata SUA are multă experienţă în Pacificul de Vest în privinţa distrugerii de mici insule”, a afirmat în luna mai generalul-locotenent Kenneth McKenzie, directorul Statului Major Reunit (Joint Staff) al armatei americane, adăugând: „Este doar o realitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor