China desfăşoară rachete în Insulele Paracel şi Spratly pentru obţinerea dominaţiei maritime

Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

Tensiunile din Marea Chinei de Sud se intensifică din nou după rapoartele potrivit cărora Beijingul a desfăşurat rachete avansate pe mai multe insule în zona maritimă disputată.

Potrivit unor noi rapoarte, China a instalat câteva sisteme de rachete sol-aer (SAM) şi sisteme rachete balistice ACBM în lanţurile de insule Paracel şi Spratly, unele părţi ale acestora fiind revendicate de mai multe ţări regionale, inclusiv Filipine şi Vietnam, potrivit site-ului Asia Times.

Cu câteva săptămâni în urmă, China a trimis în zona maritimă echipamente de bruiaj electronic, având astfel abilitatea de a submina comunicaţiile activelor militare ale statelor rivale ce operează în Marea Chinei de Sud.

Vecinii şi rivalii Chinei se tem că gigantul asiatic stabileşte încet, dar sigur, fundaţia pentru o Zonă de Identificare şi Apărare Aeriană (ADIZ) într-unul dintre cele mai importante şi aglomerate canale de navigaţie ale lumii, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual.

Dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă ale Chinei în regiune va permite statului comunist să restricţioneze progresiv libertatea de mişcare şi să suprime liniile de aprovizionare ale unor state mai mici care au revendicări în zona maritimă. Toate aceste state dispun de capabilităţi militare mult mai modeste pentru a-şi consolida revendicările.

Mişcarea Beijingului de a plasa rachete a amplificat imediat tensiunile dintre China şi state cheie din Asia de Sud-Est, inclusiv Filipine, care revendică unele părţi ale Mării Chinei de Sud.

În ultimele câteva zile, imagini cu active militare chineze în insule revendicate de Filipine, şi anume recifele Fiery Cross, Mischief şi Subi au dominat ştirile în Manila.

Înalt oficiali din domeniul apărării filipinezi şi-au exprimat în repetate rânduri temerile privind militarizarea Mării Chinei de Sud de către regimul comunist chinez. La începutul acestui an, secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a afirmat că Beijingul a promis că nu va trimite active militare suplimentare în insulele revendicate de Filipine.

Astfel, noile rapoarte vor fi probabil interpretate de ofiţerii de rang înalt ai armatei filipineze ca o trădare a încrederii şi, în acelaşi timp, vor alimenta sentimentele deja puternice anti-China în rândul filipinezilor naţionalişti.

Într-o conferinţă de presă, ambasadorul american în Filipine, Sung Kim, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la orice “acţiune agresivă unilaterală către militarizare”, precizând că Beijingul “se îndreaptă către militarizarea” disputelor.

În Washington, Casa Albă a adoptat o poziţie şi mai tăioasă. Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat presei că administraţia preşedintelui Donald Trump este îngrijorată de mişcările Chinei, avertizând-o cu privire la “consecinţele pe termen apropiat şi îndelungat” dacă nu se va schimba cursul de acţiune.

Un oficial al Pentagonului a declarat pentru CNBC că amplasarea de sisteme de apărare antirachetă de către Beijing în Marea Chinei de Sud demonstrează o “militarizare suplimentară a avanposturilor [create artificial]” de către statul comunist şi “va servi doar amplificării tensiunilor şi neîncrederii” între statele care revendică porţiuni ale acestei zone maritime.

Luna trecută, amiralul Philip Davidson, viitorul şef al Comandamentului Marinei SUA în Pacific, a declarat în Comisia pentru Servicii Armate din Senatul american că militarizarea chineză a disputelor teritoriale maritime reprezintă o “provocare substanţială pentru operaţiunile militare ale SUA în această regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe