Filipine protestează împotriva construirii unei baze aeriene chineze pe o insulă artificială

Reciful Fiery Cross, acum controlat de China (DigitalGlobe—ScapeWare3d/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2018

Filipine va lansa un protest diplomatic împotriva statului comunist chinez, pe care ministrul filipinez al Apărării l-a acuzat că a încălcat promisiunea de a nu militariza insulele artificiale construite în Marea Chinei de Sud.

Washingtonul a criticat construirea de structuri militare de către China pe insulele artificiale şi este îngrijorat că acestea ar putea fi folosite pentru a restricţiona libera deplasare de-a lungul rutei comerciale maritime cheie.

Comentariul ministrului filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a fost făcut după difuzarea de către televiziunea centrală chineză (CCTV), în 30 decembrie 2017, a unor imagini video care prezintă Reciful Fiery Cross, ce pare să fi fost transformat într-o bază aeriană.

“Guvernul chinez a afirmat cu ceva timp în urmă că nu vor militariza acele insule revendicate”, a declarat Lorenzana reporterilor, adăugând că protestul ţării sale va fi lansat prin intermediul Ministerului de Externe.

“Dacă este adevărat şi dacă putem dovedi că au plasat soldaţi şi chiar sisteme de arme, atunci va fi vorba de o încălcare a declaraţiei lor”, a adăugat oficialul filipinez.

Întrebat despre protest, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a precizat că structurile construite se află pe teritoriul ţării şi vor fi folosite pentru susţinerea păcii în regiune, precum şi a securităţii maritime şi pentru prevenirea dezastrelor.

“Bineînţeles, China trebuie să construiască echipamente necesare pentru apărarea teritoriului său”, a afirmat Lu Kang la o conferinţă de presă desfăşurată marţi. “Echipamentele relevante nu sunt direcţionate înspre nicio ţară”.

China şi Filipine s-au duelat mult timp cu privire la Marea Chinei de Sud, însă relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit considerabil în mandatul preşedintelui Rodrigo Duterte, care a curtat Beijingul în speranţa câştigării de oportunităţi de afaceri şi investiţii.

Beijingul a asigurat Filipine că nu va ocupa noi insule sau porţiuni de teritoriu în Marea Chinei de Sud, pe baza unui nou “status quo” intermediat de Manila în condiţiile în care ambele părţi încearcă să îşi consolideze relaţiile.

Rapoartele privind militarizarea insulelor revendicate de China nu sunt recente, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui filipinez, Harry Roque.

“Întotdeauna ne-am opus militarizării regiunii. Cu siguranţă nu este din cauza faptului că [militarizarea] constituie o ameninţare suplimentară la pacea şi securitatea regiunii”.

China îşi respectă totuşi angajamentul de a nu revendica noi insule, a adăugat Roque.

“Nu există pe moment nicio încălcare a obligaţiilor cât timp China nu s-a angajat într-o campanie de noi revendicări”, a precizat el, fiind întrebat despre situaţia din recif.

China a negat acuzaţiile SUA că militarizează Marea Chinei de Sud, care este revendicată de asemenea şi de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Reciful dispune acum de un spital cu peste 50 de doctori, conexiuni mobile de mare viteză şi un aeroport cu pistă de aterizare cu lungimea de 3.160 de metri, care să servească pentru ceea ce Beijingul numeşte a fi o “staţie meteorologică” echipată cu radar, susţine mass media chineză de stat.

În ultimii 27 de ani, Marina chineză a trimis peste 1.000 de soldaţi pentru a păzi reciful, potrivit rapoartelor media de stat.

Prin Marea Chinei de Sud se desfăşoară anual un comerţ maritim în valoare de 4-5 trilioane de dolari şi se crede că zona deţine minerale profitabile.

La rândul său, SUA şi-a folosit prezenţa militară în regiune pentru a-şi exprima temerile legate de revendicările teritoriale ale Beijingului în regiune.

Astfel, în octombrie 2017, trei nave americane, USS Chafee, un distrugător cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke au navigat pe lângă Insulele Paracel pentru a provoca “revendicările maritime excesive” ale Chinei în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor