Beijingul amplasează rachete avansate pe Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud
alte articole
Armata chineză şi-a intensificat procesul de militarizare a insulelor din Marea Chinei de Sud prin amplasarea de sisteme de rachete avansate, în Insulele Spratly, conform Pentagonului.
Oficiali ai apărării au dezvăluit pentru Washington Free Beacon că militarizarea a tras un semnal de alarmă în legătură cu eforturile Chinei de a prelua controlul asupra canalului maritim strategic prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.
„China continuă amplasarea treptată de echipamente militare în avanposturile sale din Insulele Spratly din disputata Mare a Chinei de Sud”, a precizat un oficial de rang înalt. „Aceste amplasări implică livrarea de echipamente militare pentru bruiaj, precum şi sisteme avansate de rachete anti-navale şi anti-aeriene”.
Unele dintre armele identificate sunt rachetele de croazieră anti-navale YJ-12B, care oferă armatei chineze abilitatea de a lovi vase aflate la o distanţă de 547 km – suficient pentru a lovi vasele de luptă americane care tranzitează frecvent aceste ape pentru a desfăşura aşa zise operaţiuni de promovare a libertăţii internaţionale de navigaţie.
Pentagonul a intensificat trecerile vaselor de luptă ale Marinei SUA în apropierea insulelor disputate ca parte a acestor operaţiuni.
În timpul celei mai recente operaţiuni, desfăşurată în 27 mai, câteva vase ale Marinei chineze au încercat fără succes să alunge din zonă distrugătoarele americane USS Antietam şi USS Higgins.
Amplasările de rachete au fost identificate în urmă cu câţiva ani în Insulele Spratly de către Agenţia de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency - DIA). La acea vreme, rachetele au fost evaluate ca fiind rachete anti-navale de rază foarte scurtă, de doar câţiva km.
Totuşi, DIA a raportat pe plan intern că infrastructura construită pe aceste insule ar putea fi folosită şi pentru amplasarea de rachete anti-navale cu rază de acţiune mai mare – o indicaţie a faptului că Beijingul plănuia să înlocuiască în cele din urmă sistemele de rachete cu rază scurtă, cu armament mai letal.
Acesta pare să fie cazul şi cu recenta amplasare a rachetelor YJ-12B.
De asemenea, Pentagonul a precizat că rachetele pentru apărare aeriană sunt rachete sol-aer HQ-9A sau HQ-9B care pot avea raze de acţiune de până la 296 km.
Rachetele HQ-9 sunt capabile să doboare avioane, drone şi rachete de croazieră.
Forţele militare americane au trimis câteva bombardiere capabile nuclear B-52 în apropierea contestatei Mări a Chinei de Sud într-un spectacol de forţă.
Două bombardiere au fost trimise de la baza Marinei SUA Diego Garcia din Oceanul Indian şi au zburat în apropierea Mării Chinei de Sud în 5 iunie. Cu două zile mai devreme, în 3 iunie, alte două bombardiere B-52, de această dată de la baza aeriană Andersen din Guam, au zburat spre Oceanul Indian dar nu au trecut pe deasupra Mării Chinei de Sud.
Iar miercuri, alte două bombardiere B-52 au zburat din Guam spre Marea Chinei de Est, trecând prin apropiere de insulele nipone Senkaku, aflate la nord de Taiwan. China susţine că insulele nelocuite Senkaku fac parte din teritoriul său, conform Washington Free Beacon.
Fox News a precizat recent că Beijingul a părut să îşi retragă rachetele antiaeriene de pe Insula Woody – care aparţine unui alt set de insule disputate, şi anume Paracel – în partea nordică a Mării Chinei de Sud.
Ziarul South China Morning Post, a susţinut totuşi, săptămâna aceasta, că rachetele au fost aduse înapoi pe Insula Woody.
China revendică aproximativ 90% din teritoriul Mării Chinei de Sud pe baza unor hărţi istorice vagi. Insulele sunt revendicate şi de alte câteva naţiuni, inclusiv Filipine şi Vietnam.
În iulie 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj, o instanţă internaţională, a decis în favoarea Filipinelor şi împotriva revendicărilor expansive ale Chinei asupra majorităţii acestui teritoriu maritim. Beijingul a refuzat să respecte decizia Curţii şi continuă să îşi revendice suveranitatea asupra acestei mări.
De asemenea, China construieşte baze militare pe trei dintre Insulele Spratly, localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA în regiune.
Un oficial de rang înalt a afirmat că Pentagonul se pregăteşte să răspundă cu propriile acţiuni la agresivitatea militară chineză în Marea Chinei de Sud şi în alte zone.
Pe lângă amplasările de rachete, China a înfuriat Pentagonul prin folosirea de raze laser împotriva unor avioane militare de transport care au zburat în apropierea bazei militare chineze din Djibouti. Utilizarea laserului a afectat vederea membrilor echipajelor a două zboruri.
În plus, China a fost asociată cu lansarea de atacuri cibernetice, cel mai recent împotriva unui contractor al Marinei SUA implicat în activităţi de cercetare pentru arme de ultimă generaţie, inclusiv o nouă rachetă de croazieră cu lansare de pe submarin.