Tensiunile din Marea Chinei de Sud. Şeful armatei filipineze acuză China de un "efort de influenţă malignă"

Garda de Coastă filipineză şi o navă a Gărzii de Coastă chineze (PHILIPPINE COAST GUARD)
Redacţia
09.05.2024

Şeful armatei filipineze a acuzat miercuri China de un „efort de influenţă malignă”, după ce un ziar local a relatat că un viceamiral filipinez a încheiat un acord cu Beijingul pentru a reduce tensiunile din Marea Chinei de Sud, potrivit Reuters.

The Manila Times a publicat ceea ce a declarat a fi o transcriere a unei conversaţii telefonice în cadrul căreia un amiral filipinez ar fi fost de acord cu propunerea Chinei privind un „nou model”, în care Filipine ar folosi mai puţine nave în misiunile de realimentare a trupelor din zona disputată Second Thomas Shoal şi ar notifica Beijingul în legătură cu misiunile în avans.

Potrivit Manila Times, discuţia a avut loc în ianuarie, iar transcrierea a fost furnizată de un „oficial chinez de rang înalt”, pe care nu l-a numit.

În ultimul an, zona de pescuit a fost un punct fierbinte pentru o serie de confruntări între paza de coastă a Chinei şi navele filipineze, tensionând relaţiile dintre cei doi vecini. Filipine a refuzat să ţină cont de apelurile Chinei de a se îndepărta de zonă.

„Afirmaţia Chinei cu privire la o înregistrare audio [...] nu merită o îngrijorare semnificativă, deoarece pare a fi un efort de influenţă malignă din partea Partidului Comunist Chinez. Transcriptele pot fi uşor fabricate, iar înregistrările audio pot fi create prin utilizarea tehnologiei deep fakes. Aceste rapoarte urmăresc doar să servească drept o distragere a atenţiei de la comportamentul agresiv continuu al pazei de coastă din China”, a precizat şeful militar Romeo Brawner într-o declaraţie.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns la solicitările pentru comentarii cu privire la transcrierea difuzată de Manila Times. Aceasta nu a avut un răspuns imediat la declaraţia lui Brawner.

Reacţia Chinei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Lin Jian, a declarat miercuri că Ambasada din Manila a publicat detalii despre „comunicările relevante” dintre cele două ţări privind gestionarea situaţiei de la Second Thomas Shoal. Lin nu a dat detalii.

„Faptele sunt clare şi susţinute de dovezi solide care nu pot fi negate. Filipine a insistat să nege aceste fapte obiective şi caută să inducă în eroare comunitatea internaţională”, a declarat Lin în comentariile de la o şedinţă de informare periodică transmisă de ambasadă.

Cele două ţări au fost implicate într-o serie de confruntări în zonele disputate din Marea Chinei de Sud, în timp ce Filipine, încurajată de sprijinul Statelor Unite şi al altor aliaţi, îşi intensifică activităţile în apele supravegheate de paza de coastă a Chinei.

China a acuzat Filipine de încălcarea proprietăţii şi de trădare. Filipine a certat Beijingul pentru ceea ce consideră a fi o politică de agresiune şi manevre periculoase în interiorul zonei economice exclusive de 322 de kilometri a Manilei.

China este de mult timp deranjată de staţionarea de către Filipine a unui mic grup de puşcaşi marini la Second Thomas Shoal, la bordul unei nave de război pe care a blocat-o intenţionat la sol în urmă cu 25 de ani.

Beijingul a afirmat în repetate rânduri că Filipine a fost de acord să remorcheze nava, lucru pe care Manila l-a respins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor