Fostă directoare la Facebook şi Nike primeşte 5 ani de închisoare pentru fraude de milioane de dolari

Barbara Furlow-Smiles (Robin L Marshall / Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Un fost manager al programului de diversitate (DEI) de la Facebook şi Nike a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a furat peste 5 milioane de dolari de la Facebook şi Nike în timp ce ocupa acea funcţie, potrivit Zero Hedge.

Barbara Furlow-Smiles a fost acuzată de "o schemă elaborată care a implicat furnizori frauduloşi, documente fictive şi comisioane în numerar", se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Justiţie al SUA din această săptămână.

Procurorul Ryan K. Buchanan a comentat: "Furlow-Smiles şi-a încălcat cu neruşinare poziţia de încredere în calitate de director al DEI la Facebook pentru a fura milioane de euro de la companie folosind o schemă care implica furnizori frauduloşi, facturi false şi comisioane în numerar".

"După ce a fost concediată de la Facebook, a continuat cu neruşinare frauda ca lider DEI la Nike, unde a furat o altă sumă de şase cifre din programul lor de diversitate. Sentinţa ei cu închisoarea reflectă consecinţele deciziei ei de a orchestra o schemă complexă de fraudare a doi dintre angajatorii ei pentru profit personal", a adăugat acesta.

Departamentul de Justiţie a precizat în comunicatul său că Furlow-Smiles a ocupat funcţia de directoare a programului DEI de la Facebook (acum Meta) din ianuarie 2017 până în septembrie 2021. Potrivit procurorului federal Buchanan, Furlow-Smiles a abuzat de poziţia sa pentru a frauda Facebook, efectuând plăţi pentru servicii care nu au fost prestate niciodată şi îndrumând beneficiarii să îi returneze banii.

Ea a conectat conturile PayPal, Venmo şi Cash App la cardurile sale de credit de pe Facebook pentru a plăti asociaţilor pentru servicii inexistente, apoi a prezentat rapoarte de cheltuieli false pentru a ascunde frauda. Comisioanele i-au fost adesea returnate în numerar sau prin transferuri de cont, iar unele plăţi au fost ascunse în pachete trimise prin poştă.

În plus, Furlow-Smiles a recrutat numeroase persoane, inclusiv prieteni, rude şi foşti stagiari, pentru a participa la această schemă.

După ce a plecat de la Facebook, Furlow-Smiles a lucrat la Nike în calitate de director principal pentru diversitate, echitate şi incluziune din noiembrie 2021 până în februarie 2023, unde a fost responsabilă de iniţiativele şi evenimentele DEI, inclusiv de un eveniment Juneteenth din New York.

"În total, Furlow-Smiles a furat peste 4,9 milioane de dolari de la Facebook şi peste 120.000 de dolari de la Nike pe baza unor cheltuieli fictive şi a unor facturi frauduloase", a scris DOJ. "Ea a folosit banii pentru a-şi finanţa un stil de viaţă de lux în California, Georgia şi Oregon".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor