Trupele ruse continuă ofensiva în oraşul ucrainean Harkiv. Ce spune Putin despre noile sale acţiuni militare

Vladimir Putin aterizează în Harbin, 7 mai 2024 (Alexander Ryumin/Pool/AFP via Getty Image)
Redacţia
19.05.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în timpul unei vizite în China, că ofensiva Moscovei în regiunea ucraineană nord-estică Harkiv are ca scop crearea unei zone tampon, dar că nu există planuri de a captura oraşul.

Au fost primele comentarii făcute de Putin cu privire la ofensiva lansată la 10 mai, care a deschis un nou front şi a strămutat mii de ucraineni în câteva zile. Anterior, vineri, un atac masiv cu drone ucrainene în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, a întrerupt alimentarea cu energie electrică în oraşul Sevastopol, după ce un atac anterior a avariat avioanele şi depozitele de combustibil de la o bază aeriană, potrivit AP.

În sudul Rusiei, autorităţile ruse au declarat că o rafinărie a fost, de asemenea, incendiată.

Moscova a lansat atacuri în regiunea Harkiv ca răspuns la bombardamentele ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat Putin reporterilor în timp ce vizita oraşul chinez Harbin.

"Am spus public că, dacă atacurile vor fi continuate, vom fi forţaţi să creăm o zonă de securitate, o zonă sanitară", a spus el. "Asta este ceea ce facem".

Trupele ruseşti "avansează zilnic conform planului", a spus el, adăugând că nu există deocamdată planuri de a cuceri oraşul Harkiv.

La rândul lor, trupele ucrainene depun mari eforturi pentru a opri avansurile ruseşti în regiunea Harkiv, care au început la sfârşitul săptămânii trecute. Pentru a mări numărul trupelor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri două legi, permiţând unor categorii de deţinuţi să se înroleze în armată şi mărind de cinci ori amenzile pentru cei care se sustrag de la recrutare. Controversata lege a mobilizării a intrat în vigoare sâmbătă.

Rusia a înrolat deţinuţi încă de la începutul războiului, iar lipsa de resurse umane a impus noile măsuri. Legislaţia permite "eliberarea condiţionată de la executarea pedepsei şi înrolarea ulterioară în serviciul militar" pentru o anumită perioadă pentru anumite persoane acuzate de infracţiuni penale. Aceasta nu se extinde la cei condamnaţi pentru infracţiuni împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Sancţiunile vor fi majorate la 25.500 de grivne (650 USD) pentru cetăţeni şi la 51.000 de grivne (1.300 USD) pentru funcţionari publici şi persoane juridice pentru ignorarea avizelor de recrutare sau pentru că nu au anunţat consiliul de recrutare cu privire la informaţiile lor. Anterior, amenzile erau de 5.100 grivne (130 USD) pentru cetăţeni şi 8.500 grivne (215 USD) pentru funcţionari publici şi persoane juridice.

Autorităţile ucrainene au evacuat aproximativ 8.000 de civili din oraşul Vovceansk, situat la 5 kilometri de graniţa cu Rusia. Tactica obişnuită a armatei ruse este de a reduce oraşele şi satele la stadiul de ruine prin lovituri aeriene înainte de a intra cu trupele.

Cel puţin două persoane au fost ucise şi 19 au fost rănite în bombardamentul rusesc asupra Harkivului, a declarat vineri şeful regional Oleh Syniehubov pe postarea sa de pe Telegram. Patru dintre răniţi erau în stare critică.

Noua ofensivă a Rusiei a "extins zona de ostilităţi active cu aproape 70 de kilometri", într-un efort de a forţa Ucraina să îşi împrăştie forţele şi să folosească trupe de rezervă, a declarat vineri şeful armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrski.

În regiunea Harkiv, forţele ruse au avansat la 10 kilometri de la graniţă, a declarat vineri Zelenski.

Separat, vorbind despre conferinţele privind pacea din Ucraina care vor avea loc luna viitoare în Elveţia, Putin a spus că este o încercare zadarnică de a impune Rusiei termenii unei reglementări paşnice şi a subliniat că ţara sa nu a fost invitată la reuniune.

El a afrirmat că Rusia este pregătită pentru discuţii, dar a respins formula de pace a lui Zelenski, susţinând că este o iluzie.

Orice discuţii de pace viitoare ar trebui să se bazeze pe un proiect de acord negociat de Rusia şi Ucraina în timpul discuţiilor lor de la Istanbul din 2022, a continuat Putin.

Între timp, Ucraina a efectuat raiduri cu drone în Crimeea, iar un oficial ucrainean a confirmat pentru The Associated Press că serviciile de informaţii ale ţării au lovit siturile de infrastructură militară a Rusiei din Novorossisk, pe coasta Mării Negre, şi din oraşul Sevastopol, ocupat de Rusia.

Operaţiunea, efectuată de drone construite în Ucraina, a vizat navele Flotei ruseşti din Marea Neagră, a precizat oficialul.

Ministerul rus al Apărării a precizat că apărarea aeriană a doborât 51 de drone ucrainene deasupra Crimeei, 44 deasupra regiunii ruse Krasnodar şi şase deasupra regiunii Belgorod.

Avioanele de luptă şi navele de patrulare ruseşti au distrus, de asemenea, şase drone maritime în Marea Neagră, a precizat ministerul rus.

Cel puţin trei avioane de luptă au fost distruse într-un atac anterior în Crimeea, în urmă cu câteva zile, potrivit imaginilor din satelit ale bazei aeriene furnizate de Maxar Technologies.

Mihail Razvojaiev, guvernatorul oraşului Sevastopol, care este principala bază a Flotei ruse a Mării Negre, a declarat că atacul cu drone a avariat centrala electrică a oraşului.

În regiunea Krasnodar, autorităţile au declarat că un atac cu dronă a provocat vineri dimineaţă un incendiu la o rafinărie de petrol din Tuapse, care a fost ulterior izolat. Nu s-au înregistrat victime. Ucraina a ţintit în mod repetat rafinării şi alte instalaţii energetice din interiorul Rusiei, provocând daune.

De asemenea, guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a declarat că fragmente de drone doborâte în jurul portului Novorossisk au provocat mai multe incendii, fără a fi raportate victime.

Guvernatorul regiunii Belgorov, Viaceslav Gladkov, a declarat că o dronă ucraineană a lovit un vehicul, ucigând o femeie şi copilul ei de 4 ani. Un alt atac din această localitate a incendiat un rezervor de combustibil la o benzinărie, a spus el.

Atacurile recente ale Rusiei au vizat, de asemenea, regiunea estică Doneţk, precum şi regiunile Cernihiv şi Sumî din nord şi în sudul regiunii Zaporojie - aparent încercând să afecteze şi mai mult resursele ucrainene epuizate.

După ce şi-au întărit efectivele în nordul Ucrainei, forţele ruseşti fac acum presiuni pentru a avansa în apropierea satului Lipţi şi a oraşului Vovceansk, potrivit lui Sîrski.

Totodată, Sîrski a mai spus că a inspectat unităţi care "se pregătesc pentru apărarea" oraşului Sumî. Marţi, şeful Serviciului de Informaţii Militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, ar fi declarat că armata rusă intenţionează să lanseze acţiuni ofensive în Sumî.

În plus, Rusia a testat apărarea în alte părţi de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.000 de kilometri, care şerpuieşte de la nord la sud prin estul Ucrainei. Linia abia s-a schimbat în ultimele 18 luni, în ceea ce a devenit un război de uzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor