Rusia nu are efectivele militare şi abilităţile necesare pentru a crea o breşă strategică în Harkiv, susţine un general NATO de rang înalt

Soldaţi ruşi în Ucraina (Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Este puţin probabil ca forţele ruse să creeze o "breşă strategică" în regiunea ucraineană Harkiv, a declarat joi un general NATO de rang înalt.

"Ruşii nu au efectivele necesare pentru a realiza o breşă strategică", a declarat Christopher Cavoli, şeful Comandamentului Forţelor SUA din Europa şi, de asemenea, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, potrivit Business Insider.

"Mai exact, ei nu au abilităţile şi capacitatea de a face acest lucru, de a opera la scara necesară pentru a exploata orice breşă sa să obţină un avantaj strategic", le-a mai spus Cavoli reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un asalt asupra oraşului Harkiv din nord-estul ţării. Ucraina a fost nevoită să îşi retragă trupele din mai multe sate din regiunea Harkiv după tirurile intense ale ruşilor.

Deşi ruşii au făcut unele "progrese locale" în Harkiv, Cavoli a declarat că este încrezător că ucrainenii "vor ţine linia".

Ultimele câteva luni au fost o perioadă delicată pentru Ucraina, care se luptă să respingă invazia Rusiei.

Sprijinul militar american pentru Ucraina a fost reţinut luni de zile, în condiţiile în care republicanii au întârziat adoptarea unui proiect de lege legislativ care să direcţioneze ajutorul financiar către Kiev. La 20 aprilie, Camera Reprezentanţilor a aprobat în cele din urmă un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Dar ajutorul va oferi puţină siguranţă imediată ucrainenilor, care s-ar putea confrunta în continuare cu atacuri sporite din partea Rusiei între timp.

"Aceste cerinţe şi logistica de transport a materialului american către linia de front din Ucraina vor însemna probabil că noua asistenţă americană nu va începe să afecteze situaţia de pe linia de front decât peste câteva săptămâni", a declarat Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport de luna trecută.

Grupul de reflecţie american a afirmat că Ucraina va "suferi reculuri suplimentare în următoarele săptămâni", deşi forţele sale ar trebui să fie în continuare capabile "să atenueze actuala ofensivă rusă, presupunând că asistenţa americană va sosi cu promptitudine".

Pe de altă parte, Rusia pare să-şi fi menţinut forţa după ce s-a luptat cu ucrainenii timp de peste doi ani.

În timpul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor din 10 aprilie, Cavoli a declarat că armata rusă este acum cu 15% mai mare decât atunci când a invadat Ucraina în februarie 2022.

"În concluzie, Rusia este pe cale să comande cea mai mare armată de pe continent", a spus Cavoli. "Indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, Rusia va fi mai mare, mai letală şi mai supărată pe Occident decât atunci când a invadat Ucraina".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor