Elicopterul care îl transporta pe preşedintele Iranului, prăbuşit

Echipe de salvare căutând elicopterul prăbuşit care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi (Anadolu via Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Un elicopter care îi transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi pe ministrul său de externe s-a prăbuşit duminică în timp ce traversa un teren muntos pe o ceaţă densă, a declarat un oficial iranian conform Reuters.

Salvatorii se străduiau să ajungă la locul incidentului.

Oficialul a precizat că vieţile lui Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt "în pericol în urma prăbuşirii elicopterului", care a avut loc pe drumul de întoarcere dintr-o vizită la graniţa cu Azerbaidjanul, în nord-vestul Iranului.

"Încă mai avem speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare", a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Televiziunea de stat a citat un oficial care a declarat că cel puţin un pasager şi un membru al echipajului au fost în contact cu salvatorii. De asemenea, a spus că elicopterul a fost găsit, deşi Semiluna Roşie iraniană a negat această informaţie.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deţine puterea supremă şi are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte politica externă şi programul nuclear iranian, a încercat să îi liniştească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare a afacerilor de stat.

Presa de stat iraniană a declarat că vremea nefavorabilă a fost cauza prăbuşirii şi a complicat eforturile de salvare. Şeful Statului Major al armatei iraniene a ordonat ca toate resursele armatei şi ale Gărzii Revoluţionare, trupele iraniene de elită, să fie folosite în operaţiunile de căutare şi salvare.

"Este întuneric şi a început să plouă, dar căutările continuă. Echipele de salvare au ajuns în zonă... cu toate acestea, ploaia a creat noroi, îngreunând căutările", a declarat un reporter local pentru televiziunea de stat.

Radiodifuzorul naţional şi-a întrerupt anterior toate programele obişnuite pentru a transmite rugăciuni organizate pentru Raisi în întreaga ţară şi, într-un colţ al ecranului, transmisiunea în direct a echipelor de salvare desfăşurate pe jos în zona muntoasă în condiţii de ceaţă densă.

Ţările vecine şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă pentru orice operaţiune de salvare. Casa Albă a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la rapoartele despre accident. Uniunea Europeană a oferit tehnologie de urgenţă de cartografiere prin satelit pentru a ajuta Iranul în căutare.

Prăbuşirea accidentului are loc într-un moment de disensiuni crescânde în Iran din cauza unei serii de crize politice, sociale şi economice. Conducătorii religioşi ai Iranului se confrunta cu presiuni internaţionale în legătură cu programul nuclear al Teheranului şi cu aprofundarea legăturilor sale militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

De când Hamas, aliatul Iranului, a atacat Israelul la 7 octombrie, provocând asaltul Israelului asupra Gâzei, conflagraţii care implică grupuri aliate cu Iranul au izbucnit în tot Orientul Mijlociu.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales preşedinte în 2021 şi, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supravegheat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale şi a făcut presiuni puternice în cadrul negocierilor nucleare cu puterile mondiale.

În sistemul politic dualist al Iranului, împărţit între establishmentul clerical şi guvern, mentorul lui Raisi, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, liderul suprem din 1989, este cel care deţine puterea de decizie asupra tuturor politicilor majore.

De mai mulşi ani Raisi este considerat un candidat puternic la succesiunea lui Khamenei, care a aprobat principalele politici ale lui Raisi.

Victoria lui Raisi în alegerile din 2021, gestionate îndeaproape, a adus toate ramurile puterii sub controlul liniei dure, după opt ani în care preşedinţia a fost deţinută de pragmaticul Hassan Rouhani.

Cu toate acestea, reputaţia lui Raisi ar putea fi afectată de protestele pe scară largă împotriva regimului clerical şi de eşecul de a redresa economia iraniană, împiedicată de sancţiunile occidentale.

Raisi fusese duminică la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura barajul Qiz-Qalasi, un proiect comun a celor două ţări. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care a declarat că şi-a luat "rămas bun prietenos" de la Raisi mai devreme în cursul zilei, a oferit asistenţă pentru salvare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor