Preşedintele argentinian se află într-o vizită inedită în Spania, ignorând oficialităţile şi curtând extrema dreaptă

Javier Milei (TOMAS CUESTA GETTY IMAGES)
Redacţia
19.05.2024

Chiar înainte de a începe vineri o vizită de trei zile la Madrid, preşedintele argentinian libertarian Javier Milei a stârnit controverse, acuzând guvernul socialist că aduce "sărăcie şi moarte" în Spania şi intervenind în legătură cu acuzaţiile de corupţie împotriva soţiei premierului.

În astfel de circumstanţe, un şef de stat tipic aflat în vizită poate încerca să repare disputele prin diplomaţie.

Nu şi Milei. Economistul impetuos nu intenţionează să se întâlnească cu premierul spaniol Pedro Sanchez în timpul celor trei zile petrecute în capitala Spaniei - nici cu regele spaniol, nici cu vreun alt oficial guvernamental. În schimb, el va participa duminică la un summit de extremă dreapta găzduit de cel mai înverşunat adversar politic al lui Sanchez, partidul Vox, potrivit AP.

Vizita neortodoxă este o chestiune obişnuită pentru Milei, un favorit al extremei dreapta globale care s-a apropiat de miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk şi l-a lăudat pe fostul preşedinte american Donald Trump. La începutul acestui an, în timpul unei călătorii în Statele Unite, Milei s-a ferit de Casa Albă şi a urcat pe scena Conferinţei de acţiune politică conservatoare (CPAC), unde a făcut scandal împotriva avortului şi a socialismului şi l-a îmbrăţişat pe Trump.

Vineri, Milei şi-a prezentat cartea sa din 2022, "The Way of the Libertarian", la Madrid, în cadrul unui eveniment literar organizat de La Razon, un ziar conservator spaniol.

Cartea - retrasă din circulaţie în Spania la începutul acestei luni, deoarece biografia de pe ultima pagină menţiona în mod eronat că Milei are un doctorat - urmăreşte ascensiunea sa meteorică în politică, de la personalitate excentrică de televiziune la deputat naţional şi prezintă ideile sale economice radicale de piaţă liberă.

În aplauze furtunoase, Milei a condamnat socialismul ca fiind "o fraudă intelectuală şi o oroare din punct de vedere uman".

"Partea bună este că lumina reflectoarelor ne luminează peste tot şi îi facem pe roşii (cei de stânga) să se simtă incomod peste tot în lume", a spus Milei.

El a profitat de ocazie pentru a promova rezultatele campaniei sale dure de austeritate din Argentina, sărbătorind o scădere a inflaţiei lunare în aprilie, deşi nu a menţionat tarifele la metroul din Buenos Aires care s-au triplat peste noapte.

Repetând o promisiune din campania electorală de a elimina Banca Centrală a Argentinei - fără a da mai multe detalii - Milei a promis că va face din Argentina "ţara cu cea mai mare libertate economică din lume".

La eveniment, Milei l-a îmbrăţişat enorm pe aliatul său ideologic Santiago Abascal, liderul partidului de dreapta dură Vox şi singurul politician cu care Milei a avut planuri reale de întrevedere la Madrid.

Summitul Vox de duminică urmăreşte să reunească personalităţi de extremă dreapta din întreaga Europa, în încercarea de a mobiliza baza partidului înaintea alegerilor europarlamentare din iunie. Milei a descris participarea sa ca fiind un "imperativ moral". De asemenea, el a anunţat că intenţiona să se întâlnească sâmbătă cu directori de afaceri spanioli.

Tensiunile dintre Milei şi Sanchez au mocnit din momentul în care premierul spaniol a refuzat să-l felicite pe economistul libertarian pentru victoria sa şocantă în alegerile din noiembrie anul trecut.

Dar ostilitatea a explodat la începutul acestei luni, când unul dintre miniştrii lui Sanchez a sugerat că Milei ar fi consumat narcotice. Preşedinţia argentiniană a răspuns cu o declaraţie oficială neobişnuit de dură, acuzând guvernul lui Sanchez că "pune în pericol clasa de mijloc cu politicile sale socialiste care nu aduc decât sărăcie şi moarte".

Lunga declaraţie guvernamentală l-a acuzat, de asemenea, pe Sanchez că are "probleme mai importante de rezolvat, cum ar fi acuzaţiile de corupţie împotriva soţiei sale".

Acuzaţiile de trafic de influenţă şi corupţie aduse de un grup de dreapta împotriva soţiei lui Sanchez, Begoña Gomez, l-au determinat pe premierul spaniol, unul dintre cei mai longevivi lideri socialişti din Europa, să ia în considerare demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor