Ministrul eston de Interne propune listarea Patriarhiei Moscovei drept organizaţie teroristă

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.
Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill. (Getty Images)

Ministrul eston de Interne Lauri Läänemets (SDE) va propune parlamentului să declare Patriarhia Ortodoxă a Moscovei drept organizaţie teroristă, a declarat joi ministrul, potrivit ERR.EE.

Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei (MPEÕK) este subordonată Patriarhiei Moscovei, dar nu va fi desemnată în acelaşi mod în cadrul acestui proiect legislativ, arată.

În cadrul unei emisiunii la ETV, Läänemets a declarat că scopul final este de a interzice activităţile Patriarhatului Moscovei în Estonia.

Vorbind la o conferinţă de presă la începutul acestei săptămâni, un reprezentant al MPEÕK a declarat că organizaţia nu raportează direct Patriarhiei Moscovei sau Patriarhului Kirill şi, prin urmare, nu poate fi trasă la răspundere pentru declaraţiile acestora de susţinere a războiului Rusiei în Ucraina.

Läänemets a declarat pentru ETV că, pe baza cunoştinţelor din ministerul său, suplimentate de o evaluare recentă a Serviciului de Securitate Internă (ISS), în calitate de ministru de Interne, nu are altă opţiune decât să acţioneze astfel pentru a rupe legăturile dintre MPEÕK şi Patriarhul Moscovei.

"Luând contextul în ansamblu, în calitate de ministru de Interne, nu am de ales decât să propun Riigikogu [parlamentul eston, n.r.] să declare activităţile Patriarhiei care operează la Moscova drept [organizaţie] teroristă şi de susţinere a terorismului, astfel încât, în consecinţă, ministrul de Interne să poată merge în instanţă şi să propună încetarea activităţilor acestei organizaţii bisericeşti aici", a declarat el.

"Acest lucru nu va afecta congregaţiile şi nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legătura cu Moscova va fi tăiată", a continuat Läänemets.

"Trebuie să înţelegem că astăzi Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care conduce în mod fundamental activităţi teroriste în întreaga lume", a adăugat el.

Läänemets: teroriştii islamici care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale, împotriva valorilor occidentale sunt declaraţi terorişti; ei bine, patriarhul şi Patriarhia actuală care operează din Moscova nu sunt cu nimic diferiţi de aceşti terorişti islamişti

Potrivit lui Läänemets, parlamentul eston a adoptat anterior o declaraţie similară şi a recunoscut Rusia ca stat terorist.

Läänemets este ministru de Interne din iulie 2022 şi, în acest timp, a cerut audieri ai reprezentanţilor MPEÕK de patru ori.

Cu toate acestea, o declaraţie adoptată în aprilie de Consiliul Popular al Rusiei Mondiale, o organizaţie etnocentrică, a generat probleme de securitate de un alt nivel, a declarat ministrul.

"Pentru a face o paralelă, teroriştii islamici care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale, împotriva valorilor occidentale sunt declaraţi terorişti; ei bine, patriarhul şi Patriarhia actuală care operează din Moscova nu sunt cu nimic diferiţi de aceşti terorişti islamişti".

MPEÕK are peste 100.000 de adepţi în Estonia.

"Trebuie să înţelegem că, dacă patriarhul Kirill este capul bisericii din Moscova, atunci, indiferent de ceea ce se discută în congregaţiile din Estonia, mesajul său este foarte puternic şi puternic şi cu siguranţă ajunge la oameni, iar pe acest lucru se bazează anumite persoane (şi în Estonia) pentru acţiunile lor. /.../ Avem motive să bănuim că (din Rusia) se fac pregătiri pentru lucruri mult mai mari pentru comunitatea (ortodoxă), iar acest lucru afectează şi Estonia", a adăugat Läänemets.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe