G7 va susţine linia UE privind activele ruseşti îngheţate, afirmă un oficial al Trezoreriei italiene

(Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Miniştrii de finanţe din cadrul Grupului celor şapte mari democraţii (G7) care se vor reuni săptămâna viitoare în Italia vor susţine un plan al Uniunii Europene de a folosi veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei, a declarat joi un oficial din cadrul Trezoreriei italiene, potrivit Reuters.

Italia, care deţine preşedinţia rotativă a G7, va încerca, de asemenea, să revigoreze un acord internaţional privind modul în care să se împartă drepturile de impozitare a marilor corporaţii, pe care Statele Unite se luptă să îl ratifice în Congres, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

G7 a îngheţat active financiare în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari la scurt timp după invaziei Moscovei asupra vecinului său în februarie 2022. De atunci, Uniunea Europeană şi alte ţări din G7 au dezbătut dacă şi cum să folosească fondurile pentru a ajuta Ucraina.

Grupul este format din Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada.

Statele Unite au propus confiscarea integrală a activelor, dar Europa s-a opus, invocând riscurile pentru moneda euro şi repercusiunile juridice.

G7 va susţine linia UE de a folosi veniturile extraordinare din activele ruseşti îngheţate în beneficiul Ucrainei, a declarat oficialul înaintea reuniunii de la Stresa, în nordul Italiei, din 24-25 mai.

Discuţiile se vor concentra pe utilizarea veniturilor provenite din active, nu pe activele în sine, a spus oficialul, adăugând că orice decizie trebuie să aibă sprijinul UE şi o "bază legală solidă".

În faţa rezistenţei europene, Washingtonul a propus mai recent utilizarea activelor ca garanţie pentru a oferi împrumuturi Ucrainei.
Oficialul italian a declarat că şefii de finanţe vor face munca de bază menită să le permită şefilor de guvern din G7 să ajungă la o decizie finală în cadrul unui summit care va avea loc în regiunea Puglia, în sudul Italiei, în luna iunie.

Relaţiile comerciale cu China vor fi, de asemenea, discutate la Stresa, după ce Statele Unite au anunţat săptămâna aceasta majorări abrupte ale tarifelor pentru o serie de importuri chinezeşti, deşi această chestiune nu se află pe agenda oficială a reuniunii, a declarat oficialul.

Italia are rezerve cu privire la utilizarea tarifelor din cauza impactului perturbator al acestora asupra comerţului mondial.

În contextul în care armistiţiul comercial privind taxele pe serviciile digitale dintre SUA şi mai multe ţări europene urmează să expire în iunie, Italia va promova discuţii de ultimă oră pentru a preveni eşecul planurilor pentru o taxă minimă globală asupra multinaţionalelor.

Primul pilon al acestui acord vizează realocarea către ţările în care companiile îşi desfăşoară activitatea a drepturilor de a impozita aproximativ 200 de miliarde de dolari din profiturile corporative.

Oficialul a mai afirmat că negocierile nu au înregistrat niciun progres înaintea reuniunii de săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor