Elon Musk trimite o grădină de legume în spaţiu
alte articole
Un satelit de la Centrul Aeronautic German (DLR), cu două sere, a fost lansat cu succes în seara zilei de luni, 3 decembrie. Rolul satelitului este de a testa posibilitatea cultivării tomatelor şi altor legume pe Lună sau pe Marte. „Eu:CROPIS“ s-a lansat de la Baza Forţelor Aeriene Vandenberg din SUA, la bordul unei rachete de la Compania Spaţială Privată SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, relatează publicaţia Kronen Zeitung.
Primul test de lansare a rachetei a avut loc pe o navă de salvare specială din Pacific, aterizarea fiind un succes. Lansarea satelitului a fost amânată de câteva ori din cauza lucrărilor de întreţinere a lansatorului - SpaceX.
Scopul misiunii „Eu:CROPIS“ (Euglena and Combined Regenerative Organic-Food Production in Space) este de a aproviziona astronauţii cu roşii proaspete şi alte legume în timpul misiunilor îndepărtate. Satelitul se va roti la 600 km altitudine în jurul axei sale, simulând timp de şase luni gravitaţia Lunii şi a lui Marte, informează DLR.
Camerele monitorizează creşterea tomatelor
În cadrul experimentului, seminţele de tomate, monitorizate de 16 camere, vor germina şi vor creşte într-un spaţiu mic. Un întreg consorţiu de microorganisme într-un filtru va asigura îngrăşământul optim pentru tomate, produs din urină artificială. Euglena unicelulară va fi de asemenea la bord pentru a proteja sistemul închis, de amoniac în exces şi pentru a furniza oxigen.
Cercetătorii simulează efectul de seră în spaţiu
Cu „Eu:CROPIS" cercetătorii DLR doresc să simuleze un fel de efect de seră în spaţiu, care ar putea funcţiona mai târziu pe Lună sau pe Marte, în interiorul unei aşezări pentru astronauţi. Ideea este că astronauţii ar putea creşte astfel de legume, având acces permanent la o sursă de hrană proaspătă. Într-un sistem închis, deşeurile, inclusiv urina, ar putea fi transformate în îngrăşăminte pentru plante.
Misiunea DLR este de a afla cum se adaptează plantele la gravitaţia redusă. Procesul prin care vor creşte tomatele va fi prin urmare, foarte interesant. Faptul că plantele se dezvoltă într-un mediu cu gravitaţie scăzută a fost deja dovedit prin experimente pe Staţia Spaţială Internaţională.
Articol de referinţă: Eu:CROPIS life support system – greenhouses successfully launched into space