Usturoiul negru: este suav şi are mult mai multe proprietăţi decât cel alb

Usturoi negru (Wikipedia.com)
Mioara Stoica
22.06.2018

De ce este mai deosebit usturoiul negru decât usturoiul alb? Deoarece nu ustură, este unic, are o aromă delicată şi dulceagă care oscilează între lemnul dulce sau răculeţ (Glycyrrhiza glabra) şi ciocolată, şi este foarte sănătos (Food Chemistry a publicat mai multe studii în care se demonstrează că are mai multe proprietăţi decât clasicul usturoi alb). Dar, fie alb sau negru, usturoiul este una dintre cele mai benefice legume care există şi cu multe proprietăţi vindecătoare. Componentele sale includ vitaminele B1, B2, B3, C şi mineralele cum ar fi iodul, potasiul şi fosforul.

Valoare nutritivă (cantitate: 100 grame)

- Proteină: 4,4 gr

- Grăsime: 0,2 gr

- Carbohidraţi: 23 gr

- Calciu: 5 mg

Dar usturoiul negru nu este o varietate de usturoi comun. Este supus unui proces numit reacţia Maillard. Pentru ca usturoiul să fie prelucrat şi să se transforme în negru, este necesar un proces enzimatic care are loc la aproximativ 70 de grade, timp de 30 sau 40 de zile, în condiţii de umiditate specifică. Procesul necesită apoi o perioadă de aerare timp de încă 30 de zile. De-a lungul acestui proces, usturoiul îşi schimbă nu numai culoarea, ci îşi pierde şi iuţeala, capătă un gust unic, iar atunci când este consumat se simte suav şi dulce, dar şi un pic acid.

Are o aromă dulce care oscilează între lemn dulce şi ciocolată şi are multe proprietăţi sănătoase

Chiar dacă usturoiul alb este cunoscut încă din antichitate (apare în manuscrisele de acum 5.000 de ani, egiptenii îl aveau în farmacia lor, babilonienii îl foloseau împotriva leprei) şi China, Japonia şi India l-au folosit timp de secole pentru combaterea hipertensiunii, usturoiul negru este mult mai recent.

Usturoiul negru este folosit drept condiment în bucătăria asiatică, mai ales în Coreea şi Japonia şi s-a răspândit în toată America de Nord şi în Europa.

Pentru a beneficia de proprietăţile sale, este recomandabil să se consume 1-3 căţei de usturoi pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Se recomandă consumarea acestuia la distanţă de orele de somn sau odihnă, deoarece are un efect energizant şi poate provoca insomnie.

Beneficii şi proprietăţi

Potrivit dr. Matsuura de la Universitatea din Illinois, usturoiul negru este de zece ori mai antioxidant decât usturoiul comun. Usturoiul negru conţine peste o sută de compuşi fitochimici.

În usturoiul negru, compuşii picanţi ai usturoiului se transformă în mod natural în Salil cisteina (SAC) şi Salil-mercapto-cisteina (SAMC) care au efecte protectoare împotriva inflamaţiei, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului (componentele usturoiului negru stimulează sistemul imunitar al organismului crescând numărul de macrofage şi limfocite, care distrug celulele canceroase).

- Este o sursă bogată în antioxidanţi naturali, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi oferă o cantitate mare de energie. Ajută la accelerarea metabolismului şi îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, eliminând în acelaşi timp mulţi dintre paraziţii care provoacă disconfort intestinal. Este, de asemenea, antiseptic, antibiotic, diuretic, digestiv şi expectorant.

- Reglează tensiunea arterială datorită efectului hipotensiv, motiv pentru care este recomandat persoanelor cu tensiune arterială crescută.

- Curăţă rinichii şi protejează arterele, deoarece împiedică calcificarea acestora.

- Reglează zahărul din sânge, făcându-l ideal pentru diabetici.

- Ajută sistemul imunitar şi măreşte autoapărarea.

- Reduce colesterolul rău (LDL) şi nivelul lipidelor din sânge.

- Este un antibiotic natural.

- Este diuretic.

- Este un expectorant. Ajută în probleme respiratorii, cum ar fi astmul.

- Îmbunătăţeşte activitatea prostatică.

- Este energizant şi revitalizant.

- Este un bun calmant al sistemului nervos prin conţinutul său ridicat de sulf şi fosfor, aşa că este bun pentru combaterea anxietăţii şi depresiei.

În studiul publicat de către Universidad de Cordoba puteţi obţine mai multe informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor