Radioteleviziunea publică elenă suspendă jurnalişti

O jurnalistă grecoaică afişează o pancartă în timpul unei greve de 24 de ore în 18 octombrie 2011, Atena. Jurnaliştii greci vor intra in grevă din 6 până în 7 noiembrie după suspendarea din 30 octombrie 2012 a 3 jurnalişti eleni. (Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)
Kremena Krumova
02.11.2012

Trei jurnalişti au fost suspendat marţi de către Radioteleviziunea publică elenă (ERT) pentru remarci cu privire la măsurile poliţieneşti din ţară. POESY (Uniunea Federatiei Jurnalistilor Paneleni) a cerut angajaţilor ERT să facă grevă şi să ceară încetarea imediată a “persecutării” prezentatorilor de ştiri.

În timpul unei emisiuni matinale de ştiri la ERT, prezentatorii Kostas Arvanitis şi Marilena Katsimi au comentat despre ameninţarea ministrului ordinii publice Nikos Dendias de a da în judecat publicaţia britanică UK Guardian, care a publicat un articol în 9 octombrie despre poliţia elenă care a torturat manifestanţi anti-fascişti după o demonstraţie în Atena în 30 septembrie.

Conversaţia în direct dintre cei doi prezentatori a fost transcrisă de Arvantis pe blogul său. A fost citată de Global Voices Online, un website internaţional care colectează rapoarte de pe bloguri şi de la diverşi utilizatori de Internet:

Dna Katsimi: Şi aici sunt descoperirile medico-legale pentru cei 15 oameni arestaţi despre care scria The Guardian. Pentru acest caz dl Dendias a dorit să dea în judecată The Guardian.
Dl Arvanitis: Nu a făcut-o?
Dna Katsimi: Nu a făcut-o deoarece descoperirile arată că este într-adevăr o infracţiune.
Dl Arvanitis: Va demisiona acum?
Dna Katsimi: Nu cred. […]
Dl Arvanitis: Şi acum? Vă spune că îi pare rău?
Dna Katsimi: Nu ştiu …
Dl Arvanitis: Wow… asta este dificil pentru dl Dendias. Şi el se trage din acelaşi loc ca şi tine, din Corfu.
Dna Katsimi: Şi el este un om serios, trebuie să o spun.

Nou numitul director ERT Emilios Liatsos a suspendat prezentatorii, spunând că ei au încălcat codul de etică al jurnaliştilor.

Liatsos a justificat decizia spunând că reporterii au făcut “insinuări inacceptabile împotriva ministrului Nikos Dendias, neoferindu-i dreptul de a-şi exprima opinia”, conform publicaţiei Greek Reporter. El a scris într-un anunţ că “comentariile lor au fost la fel precum o prezentare preliminară a judecăţii.”

La câteva minute după suspendarea lor, Arvanitis a scris pe Twitter: “Aparent, dl Liatsos ne-a suspendat”, conform Global Voices. Mesajele e suport din partea telespectatorilor au umplut pagina sa de blog.

Katsimi a criticat suspendarea. Ea a spus postului de televiziune Enter TV că “[decizia] pare să fie destul de excesivă şi nefondată. Nu am spus ceva ce nu trebuia spus, nici nu am acuzat pe cineva.”

Un al treilea reporter a fost suspendat, conform Greek Reporter, de la ER3, una dintre reţelele de sub ERT. Suspendarea sa a avut loc după ce el a comentat despre măsurile de ordine şi pază luate la un festival din Thessaloniki, cel de-al doilea oraş ca mărime din Grecia.

Când el a comentat despre faptul că ordinea a fost strictă, colegul său din studio a răspuns că nu era ceva necesar. Raporterul apoi a spus, “Guvernul trebuie să se gândească la motivul pentru care lucrurile au ajuns în acest punct.”

Suspendările de marţi au loc după arestarea proeminentului jurnalist investigativ grec Costas Vaxevanis, de săptămâna trecută. El a fost arestat pentru dezvăluirea numelor a aproximativ 2.000 de greci bogaţi care deţin conturi în bănci elveţiene. Deşi el a avertizat cititorii să nu presupună că persoanele respective ar fi vinovate de evaziune fiscală, el a criticat guvernul că nu investighează lista despre el spune că ştie de ani de zile.

O purtătoare de cuvânt a partidului politic Mişcarea Socialistă Panelenă (PASOK), Fofi Gennimata, a spus într-o declaraţie că “PASOK crede că pentru că televiziunea publică să câştige locul pe care îl merită aceasta ar trebui să primească suportul statului. Cel mai bun suport constă în a arăta încredere în jurnalişti, directori şi personalul televiziunii publice. Haideţi să dezlănţuim forţele televiziunii şi radioului public.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor