Uniunea Europeană cere Greciei anularea deciziei de închidere a radioteleviziunii de stat
Guvernul grec a anunţat închiderea imediată a televiziunii publice ERT1, în cadrul programului de austeritate, aceasta fiind una dintre cele mai drastice măsuri de austeritate luate de Grecia, care depinde de sprijinul financiar extern pentru a nu intra în incapacitate de plată.
Decizia închiderii a televiziunii publice ERT1 a venit după ce membrii misiunii de evaluare a reformelor în Grecia au avut o întâlnire luni seara cu ministrul Reformei Administrative, Atonis Manitakis cu care au discutat despre restructurarea sectorului public. Anunţul a atras protestele angajaţilor televiziunii, dar şi pe cele ale partenerilor minoritari, ceea ce ar putea duce la o nouă criză politică în Grecia.
Reacţiile uniunii europene după anunţul guvernului grec nu s-au lăsat aşteptate.
Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER), o alianţă de 56 de organizaţii de media de interes public, cere premierului Greciei să anuleze decizia de închidere a posturilor publice de radioteleviziune ERT.
Astfel, preşedintele Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER), Jean-Paul Philippot, şi directorul general, Ingrid Deltenre, i-au trimis o scrisoare premierului grec Antonis Sămăraş pentru a-i cere "să facă uz de toate puterile pentru a anula imediat această decizie", a precizat UER într-un comunicat.
UER relevă că decizia anunţată marţi, prin care posturile publice de radioteleviziune ERT au încetat să mai emită la ora locală 23.00 (20.09 GMT), a fost rezultatul unor prerogative excepţionale acordate de urgenţă ministrului finanţelor şi omologului său însărcinat cu mass-media şi sectorul public.
"Orice modificare importantă în sistemul mass-media publice nu trebuie decisă decât după o dezbatere deschisă şi exhaustivă în parlament şi nu printr-un simplu acord între doi miniştri", subliniază UER, exprimându-şi 'consternarea profundă"
După anunţul Atenei, UER a afirmat ca "Existenţa mass-media de interes public şi independenţa lor faţă de guvern sunt în centrul societăţilor democrate".
UER: Existenţa mass-media de interes public şi independenţa lor faţă de guvern sunt în centrul societăţilor democrate
"Chiar dacă recunoaştem nevoia de a face economii bugetare, posturile publice sunt mai importante ca oricând în perioadele de dificultăţi naţionale. Asta nu înseamnă că ERT trebuie administrate într-un mod mai puţin eficient decât o companie privată. Evident, toate fondurile publice trebuie cheltuite cu mare grijă", mai spun Jean-Paul Philippot şi Ingrid Deltenre în scrisoarea adresată premierului grec Antonio Sămăraş.
Reacţiile mass-mediei greceşti
În semn de protest la decizia guvernului tripartit de a închide ERT, conducerea sindicatelor - Federaţia panelenă a Uniunii redactorilor POESY, Federaţia panelenă de Radio şi Televiziune POSPERT şi Federaţia panelenă a angajaţilor din presa scrisă POEPTYM - a decis să declanşeze o grevă a jurnaliştilor, angajaţilor tehnici şi administratorilor din întreaga mass-media din Grecia cu o durată de 24 de ore', se afirmă într-un comunicat al sindicatelor din media elenă.
Greva tuturor media private, inclusiv agenţia de presă ANA-MPA şi Secretariatul general pentru presă (fostul Minister al presei), a început miercuri, la ora locală 06H00. Greva în toată presa tipărită, ziare şi reviste, va începe joi, la aceeaşi oră, şi se pare tot pe o durată de 24 de ore.
Mass-media care prezintă protestul angajaţilor din ERT, au fost exceptate de la grevă. Jurnaliştii avertizează guvernul că greva angajaţilor din mass-media va înceta numai atunci când guvernul va renunţa la deciziile arbitrare, menite să reducă media la tăcere.
Jurnaliştii au făcut apel la întreaga breaslă şi la susţinătorii lor să se adune, la ora locală 12:00, la un miting în faţa sediului ERT.