Grecia: Antonis Samaras propune redeschiderea parţială a radioteleviziunii publice

Premierul grec Antonis Samaras. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)
Gina Zaragiu
14.06.2013

Prim-ministrul grec Antonis Samaras a propus, vineri, redeschiderea parţială a radioteleviziunii publice, a cărei închidere neaşteptată a provocat proteste în Grecia şi numeroase critici în Europa, transmite AFP.

Într-un comunicat Samaras a declarat că "O comisie temporară, care să beneficieze de o largă susţinere a partidelor (politice), ar putea fi numită pentru a angaja un mic număr de persoane, astfel încât difuzarea programelor de ştiri să poată fi reluată imediat".

Reamintim că guvernul grec a anunţat închiderea imediată a televiziunii publice ERT1, în cadrul programului de austeritate, aceasta fiind una dintre cele mai drastice măsuri de austeritate luate de Grecia, care depinde de sprijinul financiar extern pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Decizia închiderii a televiziunii publice ERT1 a venit după ce membrii misiunii de evaluare a reformelor în Grecia au avut o întâlnire luni seara cu ministrul Reformei Administrative, Atonis Manitakis cu care au discutat despre restructurarea sectorului public. Anunţul a atras protestele angajaţilor televiziunii, dar şi pe cele ale partenerilor minoritari, ceea ce ar putea duce la o nouă criză politică în Grecia.

Reacţiile uniunii europene după anunţul guvernului grec nu s-au lăsat aşteptate.

Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER), o alianţă de 56 de organizaţii de media de interes public, cere premierului Greciei să anuleze decizia de închidere a posturilor publice de radioteleviziune ERT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor