Membru al CNA denunţă RTV şi Antena 3 pentru folosirea tehnicilor de manipulare şi a ştirilor false

Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla
Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla (Epoch Times România)

Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan a denunţat, duminică seara, activitatea posturilor de televiziune Antena 3 şi România Tv. Canalele TV sunt acuzate că au folosit ”tehnici de manipulare, informaţii şi ştiri false”, pe parcursul procesului electoral de duminică, în scopul de a favoriza un anumit candidat. Pe întreaga durată a campaniei prezidenţiale, moderatorii rtv şi Antena 3 s-au folosit de ”atacuri la persoană şi încălcări ale demnităţii umane”, ignorând complet ”normele audiovizuale şi de deontologia jurnalismului".

În cadrul comunicatului, Jucan a mai subliniat că majoritatea membrilor Consiliului Audio Vizualului, conduşi de ”actuala putere”, a favorizat înşelarea şi manipularea românilor prin deciziile luate în ultimii doi ani.

Ilegalităţile denunţate de Jucan au fost subliniate în repetate rânduri şi de fostul membru al CNA, Narcisa Iorga. Aceasta a explicat recent că numirile în funcţiile de conducere ale consiliului sunt făcute sub influenţa ”arcului puterii”, membrii PSD, care doresc să controleze activitatea instituţiei guvernamentale.

Vă redăm integral comunicatul lui Valentin Jucan:

”Pornind de la ziua desfăşurării procesului electoral al primului tur de scrutin, constat că posturile Antena 3 şi România TV au încălcat reglementările audiovizualului. Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei tehnici de manipulare, informaţii şi ştiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat.

Aceleaşi posturi de televiziune, pe toată durata campaniei electorale, au recurs la atacuri la persoană, încălcări ale demnităţii umane, moderatorii acestor televiziuni uitând complet de normele audiovizuale şi de deontologia jurnalismului.

Postul public de televiziune, TVR 1, a fost departe de rolul extrem de important pe care îl are, acela de a reflecta corect şi echilibrat această campanie electorală. La rându-i, a favorizat un anumit candidat prin modul în care acesta a fost prezentat, atât în cadrul emisiunilor informative cât şi în cadrul servil al emisiunilor de dezbatere.

Toate acestea se constituie într-o totală lipsă de informare corectă a publicului, a electoratului, cu atât mai mult cu cât audienţa celor trei posturi menţionate este una extrem de importantă.

Manipularea, intoxicarea cu subiecte false, lipsa de dezbateri pe temele cu adevărat importante într-o campanie electorală prezidenţială, denigrarea constantă a unor candidaţi, divizarea românilor în tabere “pro” sau “contra” unui candidat, au ca efecte fraudarea în audiovizual a alegerilor.

Toate aceste grave prejudicii care sunt aduse publicului nu s-au manifestat doar în această perioadă, ci de cel puţin doi ani, ceea ce se constituie într-un act premeditat.

În acest context, Consiliul Naţional al Audiovizualului este condus de o majoritate solidară cu actuala putere politică, majoritate care, prin deciziile pe care le-a luat în decursul a doi ani, a favorizat înşelarea românilor şi manipularea acestora. În complicitate, Parlamentul României a preferat să accepte blocarea CNA în campania electorală, lăsând nefuncţional Consiliul atât în ziua primului tur de scrutin cât şi pe parcursul campaniei electorale pentru al doilea tur, implicit ziua votului final.

Am convingerea că toate aceste atacuri la libera formare a opiniei vor avea efecte grave care vor fi menţionate şi în raportul de anul viitor privind Mecanismul de cooperare şi verificare – MCV”, a notat Valentin Jucan.