"Te bat, tu vrei să te bat?" - Dezvăluirile unei studente despre "jocurile" psihologice ale lui Alfred Bulai

Alfred Bulai (YouTube Screenshot)
D.B.
19.09.2024

Declaraţii şocante ale victimelor sociologului Alfred Bulai acuzat de abuz sexual ies la iveală, într-un material publicat de Gândul.ro, una dintre studentele acestuia relatând cum iniţia profesorul aşa-zise „jocuri psihologice” care îi punea pe elevii săi în situaţii mai mult decât jenante, chiar de coşmar.

Tânăra afirmă că a fost constrânsă să îşi scoată tricoul în camera unde fusese chemată de cel care atunci era profesor la SNSPA şi superviza stagiul de practică, iar în zilele ce au urmat, a fost nevoită să accepte atingeri, mângâieri şi alte gesturi care arătau „afecţiunea pedagogică” pe care i-o purta sociologul.

Potrivit publicaţiei amintite, în timpul audierilor, Alfred Bulai ar fi încercat să „deruteze” anchetatorii, apelând la o strategie prin care să minimalizeze efectele acuzaţiilor care îi sunt aduse. Cu toate acestea, însă, interceptările telefonice ale discuţiilor purtate de sociolog cu persoane din anturajul său dovedesc că Alfred Bulai nu neagă infracţiunile de care este acuzat.

Tânăra, care ar fi fost etichetată de Alfred Bulai drept „un obiect sexual care vrea să fie folosit” le-a povestit procurorilor ce s-a întâmplat în timpul stagiului de practică organizat în perioada 25 iunie – 5 iulie 2022, în comuna Sadova, din judeţul Suceava, dar şi un episod la fel de alarmant care a avut loc în timpul stagiului de pregătire din Albac, judeţul Alba.

După ce a relatat amănunţit despre modul în care profesorul se folosea de pretextul „jocurilor psihologice” pentru a abuza de studente, tânăra a istorisit un alt episod sugestiv despre comportamentul abuziv al lui Alfred Bulai.

„După ce (n.red. – colega) a fost dusă cu ambulanţa la spital, noi eram afară, noi colegii şi profesorii, şi eu hiperventilată, pentru că atât eram de speriată, eu credeam că o să mor, nu mai puteam să respir (…) şi a început să mă atingă, de faţă cu ceilalţi, eram afară, îmi punea mâna pe picior, mă mângâia şi sus, şi spre genunchi, mă freca pe spate, îmi făcea masaj, mă mângâia pe cap, mă punea să îi strâng mâna şi să îl ţin de mâna şi m-a descălţat să îmi pipăie piciorul, sub pretextul că aşa şi-ar da seama dacă am deficienţă de calciu.

M-am simţit foarte inconfortabil faţă de ceilalţi colegi, dar mă simţeam şi foarte în pericol, deoarece până atunci bariera aceasta de atingere fizică, de contact fizic, a fost ruptă mult mai puţin. Însă din punctul acela nu s-a mai abţinut, ştiu că eram atât de panicată cu ce se întâmplă, încât m-am ridicat şi m-am dus să vomit în curte, iar în Sadova, în momentul în care el m-a pus să mă dezbrac, eram în cameră, şi eu nu am probleme de acest gen, mi-a venit ciclul cu două săptămâni mai devreme în momentul acela.

Cu toate că nu am aşa probleme, dar probabil de la acest stres, panică, corpul meu a reacţionat aşa (…) Da, şi după acest atac de panică eu am decis să dorm în cameră cu alte două colege, deoarece nu mai puteam, nu am mai întrebat dacă am voie, nu puteam să accept un refuz, am rămas acolo, iar după ceva zile îşi permitea foarte multe, pe lângă glume, îşi permitea multe atingeri, mă lua de o parte, să vorbim şi să mă ţină în braţe, mă punea să îl ţin în braţe, mă mângâia mult mai des, mă chema mult mai des să îmi povestească lucruri, amintiri din armată”, le-a mai povestit tânăra anchetatorilor.

„Eu încercam să mă îndepărtez şi se uita cu o privire înfricoşătoare: «Te bat, te bat, vrei să te bat?»”

Un alt episod marcant care a fost dezvăluit în faţa procurorilor a avut loc în timpul stagiului de practică desfăşurat în satul Albac, judeţul Alba.

Aceeaşi studentă ar fi fost chemată de profesorul Alfred Bulai în foişor, în timp ce aceasta se afla afară şi gătea împreună cu o colegă.

„…eu eram afară, ajutam o colegă să gătească, pentru că eram de serviciu, şi m-a chemat în foişor, unde m-am dus. El era în capul mesei, pe o canapea, m-a pus să mă aşez, m-am aşezat la o distanţă rezonabilă de el, m-a pus să vin mai aproape, a început să îmi spună că eu trebuie să fiu bătută, că eu merit bătaie, că evoluez prea încet, câtă răbdare să mai aibă el cu mine, da, evoluez, dar nu cât trebuie, el vrea mai multe şi el mă întreabă cum o să fac asta, să evoluez, cum propun să fac asta.

Eu eram panicată, nu îmi venea să cred că el mă lua cu această critică, mă simţeam prinsă, că nu aveam ce să spun. Am spus «vreţi să spuneţi metaforic, nu ştiu la ce vă referiţi despre cum să evoluez», nu ştiam ce să îi răspund. Şi ştiu că m-a tras spre el, m-a luat de umăr, apoi mi-a luat capul în mâna lui şi mă strângea de cap, şi îmi forţa capul în faţa lui, feţele noastre fiind la câţiva centrimetri una de altă.

Eu, neputând să mă dau în spate, am încercat, eu încercam să mă îndepărtez şi se uita cu o privire înfricoşătoare: «Te bat, te bat, vrei să te bat?» El tot repeta asta şi eu nu ştiam ce să fac, şi încercam în continuare: «ipotetic, vreţi să spuneţi». Tot continua, nu îmi răspundea, el continua: «te bat, te bat, tu vrei să te bat?» şi sub formă de întrebare, dar şi sub formă de afirmaţie. Şi, până la urmă, am zis să spun da, ca să mă lase să plec, ceea ce s-a şi întâmplat.

Am zis «da, da» şi el a zis «da, gagico, ne vedem la cină». Am plecat şi m-am speriat, şi m-am speriat atât de tare pentru că mai aveam câteva zile pentru a le termina. Şi faptul că a rupt în halul ăsta fizic, pe lângă abuzul emoţional, psihologic, era o problemă de siguranţă fizică, am început să mă panichez în cameră. Am încercat să mă liniştesc, nu voiam să atrag atenţia asupra acestui lucru (…) părea că vrea să mă sărute, pentru că se uita şi la buzele mele…

Da, adică se uita la buzele mele în timp ce mă întreba asta şi, după, la ochii mei, asta fiind interpretat în general ca fiind un semnal de aşa intenţii… Şi îmi tot apăsa capul, repet, simţeam cum îmi tremură capul meu şi mâna lui că mă opuneam, şi îmi tot repeta asta, şi se tot apropia… adică era clar o poziţie de sărut iniţiată de el.

Însă nu l-a făcut, adică nu a făcut, până la urmă, normal că am răspuns… dar era unul din gândurile pe care le aveam, că el încearcă să mă sărute în acea secundă, că încearcă să forţeze un sărut. Dacă nu, violenţă, nu ştiu. Despre asta era vorba”, le-a mai declarat tânăra anchetatorilor, potrivit informaţiilor obţinute, în exclusivitate, de Gândul.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor