Kremlinul: Schimbarea conducerii separatiste în Lugansk nu va afecta procesul de la Minsk

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Kremlinul a declarat că schimbarea conducerii separatiştilor susţinuţi de Rusia în regiunea est-ucraineană Lugansk nu va afecta implementarea acordului de pace de la Minsk.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că este păstrată “continuitatea”, în special “în privinţa implementării acordului de la Minsk” şi a “iniţiativelor” de a schimba prizonieri.

Demisia liderului separatist Igor Plotniţki a fost anunţată în 24 noiembrie de un website al separatiştilor din Lugansk, pe fondul unei lupte dure pentru putere care s-a derulat pe parcursul câtorva zile.

Website-ul a precizat că Plotniţki a demisionat din motive de sănătate şi că Leonid Pasecinik, autoproclamatul ministru al securităţii din Lugansk, va acţiona ca lider interimar “până la următoarele alegeri”.

În plus, website-ul a anunţat că Plotniţki a fost numit în funcţia de reprezentant al separatiştilor la procesul de pace de la Minsk, care urmăreşte soluţionarea conflictului.

După ce a ocupat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2015, Moscova a început să alimenteze tulburările în zonele estice ale Ucrainei.

Moscova a furnizat suport politic, militar şi economic separatiştilor care au preluat controlul asupra unor părţi din teritoriile ucrainene Lugansk şi Doneţk, declanşându-se un război în care au murit peste 10.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

Rusia neagă implicarea în conflictul din Ucraina, în ciuda faptului că guvernul din Kiev şi aliaţii săi occidentali au precizat că deţin dovezi convingătoare privind amestecul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe