Marea Neagră devine teatru de operaţiuni. Avion de luptă rusesc interceptează “în mod periculos” un avion american

Avion de luptă rusesc Su-30. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.11.2017

Un avion de luptă rusesc a interceptat într-o manieră “nesigură” un avion american deasupra Mării Negre, a anunţat luni Pentagonul.

Locotenent-colonelul Michelle Baldanza, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat că avionul american nu a făcut nimic care să provoace incidentul ce a avut loc în spaţiul aerian internaţional.

“Acţiunile nesigure au potenţialul de a afecta şi răni toate echipajele aeriene implicate”, a afirmat ea.

Baldanza a adăugat că intercepţia a forţat avionul american US P-8A să experimenteze o “înclinare de 15 grade şi turbulenţe violente” după ce avionul rusesc SU-30 a zburat prin faţa avionului american, din partea dreaptă spre partea stângă a acestuia, activând astfel camera de postcombustie. În plus, avionul rusesc a zburat la o distanţă de doar 15 metri de aeronava americană.

Pentagonul a afirmat că avionul P-8A avea transponderul pornit în momentul incidentului – pe lângă faptul că interacţionează cu turnurile de control pentru traficul aerian, transponderele sunt folosite pentru a detecta când un avion este expus riscului coliziunii cu un altul.

Conform rapoartelor, incidentul de sâmbătă a durat 24 de minute.

Ultimul incident similar a avut loc în luna iunie, când un avion rusesc Su-27 a zburat la mai puţin de 2 metri de un avion american RC-135 deasupra Mării Baltice, acea intercepţie fiind de asemenea considerată “nesigură”.

În acest caz, s-a afirmat că avionul rusesc a zburat “haotic” şi cu un “control redus”.

După incidentul din iunie, purtătorul de cuvânt al Marinei SUA, căpitanul Jeff Davis, a reiterat faptul că Rusia are dreptul să zboare în spaţiile aeriene internaţionale, dar că ar trebui să se asigure că o face într-o manieră sigură pentru a fi prevenite accidentele.

Un oficial american a afirmat că peste 30 de interacţiuni între avioane ruseşti şi americane au avut loc doar în luna iunie, ele fiind considerate în mod tipic sigure şi profesionale.

În prezent, Rusia face echipă cu Japonia pentru a desfăşura exerciţii militare comune în Marea Japoniei, ceea ce este considerat un răspuns la ameninţările venite din partea Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor