Macquarie: Acordul OPEC pentru reducerea producţiei de petrol va cădea în 2018

Acordul OPEC pentru reducerea producţiei de petrol este improbabil să supravieţuiască dincolo de termenul său limită curent - martie 2018.
(Getty Images)

Se preconizează că acordul se va prăbuşi spre mijlocul anului viitor, caz în care o imensă cantitate suplimentară de petrol va lovi piaţa, a declarat joi pentru CNBC Ian Reid, şeful departamentului european de cercetare în domeniul petrolului şi gazelor de la Macquarie.

Acordul OPEC nu a avut efectul dorit de cartel pe pieţe şi nici în termeni ai preţurilor petrolului.

Conform lui Reid, volumul producţiei de petrol de şist practic anulează eforturile OPEC.

Întrebarea cheie de acum pentru OPEC este aceea dacă poate prelungi acordul de reducere a producţiei petroliere până în 2019, a declarat managerul de la Macquarie, adăugând că el nu vede cartelul ca fiind capabil să facă acest pas.

„Ei nu pot aduce preţul la un nivel la care să îi poată ţine în afara jocului pe băieţii cu şistul, aşadar, din păcate, deocamdată ei doar aleargă în jurul cozii”, a precizat el, comentând asupra strategiei actuale a OPEC.

Macquarie a redus miercuri previziunile sale privind preţul Brent pentru restul acestui an, cât şi pentru 2018 şi 2019, afirmând:

„Credem că OPEC are câteva opţiuni. Opţiunea numărul 1 este aceea de a menţine producţia redusă până în 2019 şi de a oferi timp pentru ca oferta să crească; Opţiunea numărul 2 este aceea de a suspenda imediat reducerile aplicate producţiei de petrol. Strategia curentă este probabil cea mai proastă. Realitatea este aceea că, până şi cea mai optimă dintre potenţialele strategii ale OPEC, probabil nu va funcţiona”.

Preţurile la petrol au ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel al lor din ultimele 10 luni, iar indicele WTI a atins cel mai scăzut nivel al său pe parcursul unei zile, începând cu august 2016.