Kievul “extrem de îngrijorat”: Consiliul Europei ar putea ceda “şantajului” rusesc

Dmitro Kuleba, ambasador al Ucrainei în Adunarea Parlamentarea a Consiliului Europei.
Dmitro Kuleba, ambasador al Ucrainei în Adunarea Parlamentarea a Consiliului Europei. (Captură Foto)

Oficiali şi politicieni ucraineni sunt alarmaţi de rapoartele potrivit cărora Consiliul Europei ar lua în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a intervenţiei sale militare în peninsula Crimeea. Aparent, Consiliul se teme că, în sens contrar, Moscova ar putea decide să se retragă din acest organism.

“Suntem extrem de îngrijoraţi”, a declarat luni Dmitro Kuleba, ambasador al Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). “Problema depăşeşte acum cu mult sfera Ucrainei. Este în interesul întregii regiuni să se apere Consiliul Europei de şantajul rusesc şi de înclinarea spre Rusia”.

Comentariile lui Kuleba au fost făcute după ce publicaţia Financial Times a precizat duminică faptul că Moscova cere să aibă din nou drept de vot în APCE, care au fost revocat în 2014 ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea. Publicaţia a mai raportat că secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, face lobby pentru a susţine această idee.

Financial Times a informat că Jagland se află într-un turneu prin capitalele europene, avertizând că Moscova s-ar putea retrage din Consiliul Europei – care este alcătuit din 47 de membri şi care monitorizează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) – dacă nu îi sunt respectate cererile.

“Ar fi într-adevăr un lucru foarte, foarte rău dacă Rusia s-ar retrage... deoarece convenţia şi curtea au fost atât de importante pentru cetăţenii ruşi”, a afirmat Jagland, fiind citat de Financial Times. “Ar fi o situaţie negativă pentru Europa deoarece vom avea o Europa fără Rusia. Ar fi un mare pas înapoi pentru Europa”.

Interviul cu Jagland a declanşat nemulţumiri intense în Kiev. Într-un mesaj postat pe Facebook, Vladimir Ariev, liderul delegaţiei ucrainene la APCE şi parlamentar din partea partidului de guvernământ al preşedintelui Petro Poroşenko, l-a acuzat pe Jagland că suferă de “sindromul Stockholm”, sugerând că a devenit un ostatic al intereselor Rusiei.

Dar, unii sunt de acord că absenţa Rusiei din Consiliul Europei ar avea un efect negativ pentru APCE şi, prin extensie, CEDO. Cazurile legate de Rusia reprezintă aproximativ o treime din dosarele aflate la CEDO, care îşi are sediul în Strasbourg.

Tania Lokşina de la Human Rights Watch Moscova a declarat pentru Financial Times că CEDO “a fost cel mai reuşit mecanism internaţional de protejare” a drepturilor cetăţenilor ruşi, adăugând că “această curte reprezintă ultima soluţie atunci când nu se găseşte justiţie în instanţele interne”.

Rusia a încercat să îşi recupereze de luni de zile dreptul de vot şi, în luna iunie, a anulat plăţile sale către Consiliul Europei ca răspuns la faptul că delegaţia sa a rămas fără acele drepturi, a precizat Reuters la acea vreme.

Publicaăia The Independent, citând Ministerul rus de Externe, a declarat la rândul său că “persecutarea” delegaţilor Rusiei a fost un alt motiv pentru suspendarea plăţilor.

Eforturile Rusiei de a-şi recuperarea drepturile de vot în APCE au loc într-un moment în care, în luna ianuarie, va fi ales un nou Comisar European pentru Drepturile Omului. Moscova a afirmat că nu îl va recunoaşte pe câştigătorul alegerilor cât timp nu are drept de vot.

De asemenea, au existat sugestii că, în cazul restaurării drepturilor de vot ale Rusiei, această mişcare ar putea fi văzută ca o victorie a preşedintelui rus Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2018. Putin nu şi-a anunţat candidatura pe moment, dar se estimează în mare parte să facă acest lucru în curând, şi chiar să câştige prezidenţialele.

De la ocuparea funcţiei la Strasbourg în vara lui 2016, Kuleba a depus eforturi pentru a împiedica Rusia să se întoarcă în APCE până când nu va îndeplini toate condiţiile necesare ridicării sancţiunilor occidentale. În plus, Kuleba a afirmat că ideea ca Moscova să se întoarcă necondiţionat “s-a format în umbră, din moment ce nimeni nu pare să fie interesat de personalul Consiliului Europei”.

Dacă Rusiei i se returnează acum dreptul de vot, a adăugat Kuleba, Ucraina va rămâne membru al Consiliului Europei, “deşi parlamentarii noştri vor lua în considerare, în mod serios, posibilitatea retragerii din APCE”.

“Guvernul, în răspunsul său, nu va încălca obligaţiile noastre legale faţă de Consiliu, dar va reexamina toate tipurile de cooperare bazate pe bunăvoinţă şi recomandări”, a mai susţinut oficialul ucrainean.

“Ucraina are nevoie de un Consiliul al Europei puternic pentru a apăra drepturile omului în Ucraina şi în teritoriile ocupate de Rusia, şi pentru a ne ajuta cu reformele”, a menţionat Kuleba, făcând referire la regiunile estice Doneţk şi Lugansk, unde trupele guvernamentale încă luptă împotriva separatiştilor susţinuţi de Kremlin într-un război care a luat viaţa a peste 10.000 de persoane începând cu aprilie 2014. “Dacă Rusiei i se permite să se întoarcă în APCE fără să plătească un preţ, [Consiliul Europei] va deveni slab şi îşi va pierde credibilitatea în Ucraina”.

El a adăugat: “Faceţi pace cu Rusia pe spinarea Ucrainei – exact acest lucru se întâmplă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe