Tăriceanu: Nu ne dă voie UE să depăşim 3% deficit bugetar. Eu nu accept ca ţara mea să fie ţinută la periferie

Acceptarea plafonului de deficit bugetar de 3% înseamnă condamnarea României de a rămâne o ţară periferică din punct de vedere al dezvoltării, a opinat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Va trebui să reflectăm foarte serios, cu toată responsabilitatea, la utilitatea menţinerii plafonului de 3% deficit bugetar convenit cu Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"De ce? Pentru că dacă noi permanent ne vom lovi de acest plafon, cu toate că nevoile şi aşteptările cetăţenilor sunt mult mai mari, în tot ceea ce înseamnă infrastructură şi calitatea vieţii şi ne va spune: „Nu ne dă voie UE să depăşim 3%, mulţumiţi-vă cu atâta, atâta ne dă voie UE, noi suntem membri ai UE şi trebuie să ne conformăm la ce spune UE. Şi nu putem face mai mult. Vreţi autostradă? Peste 20 de ani. Vreţi nu ştiu ce? Peste 30 de ani o să reuşim să facem”. Aceasta e o realitate pe care trebuie să o înţelegeţi şi s-o cunoaştem", a precizat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE, în Europa, a existat aşa-numita perioadă a celor 30 de ani glorioşi. Anii ‘50, ‘60, ‘70. Ce au însemnat cei 30 de ani? O perioadă extraordinară de refacere a Europei după Al Doilea Război Mondial şi de dezvoltare extraordinară a infrastructurii în general. Această perioadă de dezvoltare s-a realizat cu deficite bugetare foarte mari.

"Domnul Băsescu s-a grăbit să semneze pactul fiscal, care ne obligă şi pe noi la plafonarea deficitului bugetar. De ce s-a luat acestă măsură în UE, pentru că foarte multe ţări au ajuns cu nivelul datoriei publice la peste 100% din PIB. Germania are 80, Italia are 100 şi Grecia – 125 ş.a.m.d. Deci au ajuns cu un nivel de datorie publică care nu mai este sustenabilă. Şi atunci li s-a spus: „Fraţilor, limitaţi deficitul la 3%”. România în momentul de faţă are 38% din PIB datorie publică, iar eu când mi-am terminat mandatul avea 17% datorie publică. Ca să înţelegeţi bine", a afirmat Tăriceanu.

Cu alte cuvinte, şeful Senatului susţine că acceptarea ca atare a acestui plafon de deficit bugetar, este condamnarea României să rămână o ţară periferică din punct de vedere al dezvoltării economice, sociale etc.

"Şi eu spun că nu e normal ca europenii să ne spună: „Voi rămâneţi acolo, voi sunteţi buni de piaţă de consum. Lăsaţi că producem noi şi vă dăm produsele şi vi le vindem. Şi voi munciţi terenul şi nu ştiu ce, din greu, şi vă mulţumiţi cu atât”. Eu, Călin Popescu-Tăriceanu nu vreau să accept această situaţie în care ţara mea este menţinută la periferie", a adăugat co-preşedintele ALDE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne