Tăriceanu: Ponta şi-a dat demisia pentru că era îngrijorat de riscul unui fel de război civil

După tragedia de la Colectiv, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi i-au cerut demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Decizia sa de a face un pas în spate a fost determinată, susţine Călin Popescu Tăriceanu, de îngrijorarea că ar putea avea loc o revoltă de proporţii, un fel de război civil.
Ana Ion
06.11.2016

alte articole

Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Ana Ion
06.11.2016

Fostul premier Victor Ponta a luat decizia să îşi dea demisia pentru că avea anumite informaţii care l-au făcut să fie extrem de îngrijorat de riscul unei revolte de proporţii, unui fel de război civil, a opinat sâmbătă seara, la Antena 3, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Sigur că a fost un moment de emoţie puternică (după Colectiv - n.r.) şi, după părerea mea, nu exista o justificare politică, nu eram într-o criză politică care să ne impună demisia guvernului. Victor Ponta a luat acea decizie pentru că avea şi anumite informaţii care l-au făcut să fie extrem de preocupat, să fie, aş spune, îngrijorat de riscul unei anumite, practic unei revolte de proporţii, unui fel de război civil, şi a preferat să îşi dea demisia.

Cred că va veni momentul în care lucrurile vor ieşi la suprafaţă. Adevărurile în legătură cu acele momente vor ieşi la suprafaţă pentru că, de asemeni, cred că au existat, hai să spunem, factori adiţionali care au amplificat situaţia de emoţie şi de tensiune ca urmare a accidentului de la Colectiv şi care au împins lucrurile, au forţat lucrurile în această direcţie, a demisiei lui Victor Ponta", a declarat Tăriceanu, fără a menţiona însă care ar fi respectivii "factori adiţionali", potrivit Agerpres.

Întrebat ce s-a schimbat în ultimul an de zile, de la demisia Guvernului Ponta, şeful Senatului a subliniat că România a avut parte de "un regres democratic" important.

"În primul rând s-a schimbat o situaţie politică determinată de un guvern care funcţiona legitim, pe baza votului cetăţenilor, şi a fost înlocuit prin dorinţa manifestă a preşedintelui cu un guvern personal, guvernul de tehnocrat, un guvern care este ilegitim, din punctul meu de vedere, aşa cum am mai spus. Guvernul trebuie să fie expresia unei majorităţi din Parlament care, la rândul ei, este rezultatul voinţei populare, a cetăţenilor.

Acest guvern nu reprezintă pe nimeni şi nimic. Nu mai vorbesc de restul performanţei, care este una calificată scurt printr-un singur cuvânt: incompetenţă. Deci, astea sunt lucrurile esenţiale care s-au schimbat. Am făcut un regres democratic important, care este foarte grav, pentru că creează un precedent şi am adus o echipă atât de incompetentă cum nu mi-am imaginat că cineva poate să strângă în jurul lui", a punctat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor