Tăriceanu: "Ideea de a-l acuza pe primul ministru de conflict de interese este aberantă"

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni ca partidul pe care îl conduce este solidar cu Victor Ponta şi a lansat ipoteza că dacă premierul, acuzat de fapte asimilate corupţiei, şi-ar da demisia, în locul său ar veni liderul opoziţiei - Alina Gorghiu - care ar putea fi acuzată în acelaşi dosar, ceea ce ar arunca ţara într-o nouă criză guvernamentală.

"Să presupunem că premierul în funcţie ajunge să fie pus sub urmărire penală. Aşa cum opoziţia cere, putem asista la o demisie a primului ministru, la o criză politică şi în fruntea Guvernului va fi numit liderul opoziţiei. Liderul opoziţiei nu este chiar o persoană care să aibă un dosar perfect, fără pată. La rândul lui, ar putea să fie acuzat în acelaşi dosar, având în vedere că societatea de avocaţi din care făcea parte apăra partea adversă în procesul în care este implicat şi unul din senatori şi primul-ministru actual. Şi am asista atunci la o declanşare de urmărire penală şi la o nouă criză de guvern", a declarat Tăriceanu, citat de B1 TV.

Tăriceanu a criticat şi Justiţia, afirmând că în ultima perioadă, punând s sub semnul întrebării discernământul procurorului, în vârstă de 27 de ani, care a instrumentat dosarul:

"Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror (...) la 27 de ani, să răstoarne două guverne în decurs de o lună. Cred că cei care lucrează în justiţie sunt cu toţii conştienţi că puterea pe care o au implică o responsabilitate uriaşă. Nu am observat în ultima vreme că această responsabilitate care apasă pe umerii lor este conştientizată, mai ales prin acţiunile atât la adresa Parlamentului, cât şi la adresa Executivului", a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai acreditat ideea că Victor Ponta nu este tratat cu acceaşi unitate de măsură care i s-a aplicat fostului preşedinte Băsescu, respectiv imunitate pe perioada mandatului, ceea ce i-ar putea face pe foarte mulţi să afirme că se încearcă o lovitură de stat:

”Dacă în cazul preşedintelui, pe perioada mandatelor sale, el s-a bucurat de imunitate, tocmai din condiţii de stabilitate politică, acelaşi lucru cred că putem sa îl discutăm, fără niciun fel de ipocrizie şi în cazul guvernului unei ţări democratice. (...) Lucrurile acestea, privite cu detaşare din exterior, pot să ducă pe foarte mulţi la concluzia că se încearcă o lovitură de stat. Lovitura de stat înseamnă înlăturarea unui regim democratic ales, prin instituţiile de forţă statului”, a mai declarat Tăriceanu.

Cât despre faptul că Victor Ponta l-a numit pe Şova ministru, în condiţiile în care, conform procurorilor DNA, premierul beneficiase de foloase de pe urma acestuia, Tăriceanu a încadrat această acuzaţie în zona care duce "la aberaţii."

"Înainte de a fi premier, am avut nevoie de o consultaţie medicală. Acea consultaţie medicală, să presupunem că, vorbesc de un caz fictiv, că mi-a fost acordată de o mare somitate medicală, care putea să fie un ipotetic ministru al Sănătăţii. Vreţi să spuneţi că numirea lui în funcţia de ministru al Sănătăţii ne duce în situaţia de conflict de interese? Cred că ne ducem cu aceste chestiuni principiale, pe care le respect, într-o zonă care ne duce la aberaţii. Vreau să spun că ideea de a-l acuza pe primul ministru de conflict de interese, este aberantă", a declarat Tăriceanu.

Reamintim că procurorii DNA au dispus, vineri, efectuarea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Premierul mai este acuzat şi de conflict de interese, pe motiv că l-a numit pe Şova ministru, în condiţiile în care beneficiase în trecut de foloase din partea acestuia.

PSD a reacţionat prompt la acuzaţiile aduse premierului Ponta, declarându-se solidar cu el, şi acuzându-i pe Alina Gorghiu şi pe Teodor Atanasiu că sunt implicaţi în afacerea Turceni.

"Doamna Alina Gorghiu să nu vorbească despre demisiile altora. Nu a lămurit implicarea sa în cazul Turceni — Electrica. Doamna copreşedintă a PNL tace şi astăzi în privinţa dezvăluirilor făcute de presă şi de colegi politicieni cu privire la implicarea sa în procesul Turceni — Electrica.", declara, în urmă cu trei zile, Rovana Plumb.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne