Prisăcariu: Afacerea Turceni–Rovinari, concepută şi orchestrată de Ponta. Şova a fost doar cărăuş de bani

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)

"Toată afacerea Şova – Turceni – Rovinari a fost concepută şi orchestrată, de la bun început, de către Ponta. Şova nu a avut decît un rol de executant, de fraier băgat la înaintare, al cărui singur rol era acela de cărăuş de bani: de la Turceni şi Rovinari la el şi la Ponta", scrie, pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Jurnalistul prezintă o serie de documente "care arată cum s-a folosit Ponta de informaţii confidenţiale ca să conceapă şi să orchestreze afacerea Şova – Turceni & Rovinari".

Iată, mai jos, probele.

17 decembrie 2004: Victor Viorel Ponta devine deputat de Gorj, judeţul complexelor energetice Turceni şi Rovinari (sursă).

1 iunie 2006: Ponta denunţă, într-o conferinţă de presă, contracte păguboase încheiate cu privaţi de către complexele energetice Turceni şi Rovinari şi face acuzaţii dure la adresa ministrului Economiei, Codruţ Şereş, dar şi la adresa lui Dan Voiculescu (ambii implicaţi în tranzacţiile dubioase cu energie) (!); mai mult, Ponta anunţă că intenţionează să ceară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă (sursă).

6 decembrie 2006: se înfiinţează Comisia de anchetă parlamentară pentru analiza activităţii Ministerului Economiei şi Comerţului; în presă, e numită “comisia pentru băieţi deştepţi”; preşedinte al comisiei e deputatul PSD Iulian Iancu, Ponta e simplu membru (sursă).

15 martie 2007: presa relatează despre roadele funcţionării comisiei de anchetă – noi contracte dubioase la Turceni şi Rovinari (sursă).

21 martie 2007: în plin efort de anchetă al comisiei parlamentare din care făcea parte şi Ponta, directorul de la Rovinari (azi deja celebrul Laurenţiu Ciurel) încheie primul contract cu casa de avocatură a lui Şova (sursă).

29 martie 2007: Ionel Manţog, fostul baron al energiei din Gorj (acum în închisoare), este audiat de comisia de anchetă tot în legătură cu contractele de vînzare de energie de la Turceni şi Rovinari (sursă)

4 iunie 2007: activitatea comisiei parlamentare de anchetă încetează; motivul: DIICOT avea în lucru un dosar cu acelaşi obiect, adică tranzacţii dubioase cu energie ale complexelor energetice (vezi document aici); în astfel de cazuri, legea prevede că o comisie parlamentară de anchetă cedează activitatea de investigare procurorilor;

6 iunie 2007: Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, o informează pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României, că există, la comisia parlamentară de anchetă, date care ar putea fi utile DIICOT-ului în dosarul referitor la piaţa de energie (vezi document aici);

2 iulie 2007: şeful comisiei de anchetă, deputatul PSD Iulian Iancu, îl anunţă pe Codruţ Olaru, şeful DIICOT, că-i trimite toate documentele pe care le are comisia de anchetă, adică patru volume totalizînd cam 1.600 de pagini (vezi document aici);

23 iulie 2007: casa de avocatură a lui Şova semnează primul contract şi cu complexul energetic Turceni (sursă).

4 decembrie 2007: şi DNA îi cere lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, date din raportul comisiei de anchetă, cu referire directă la contractele de energie de la Turceni şi Rovinari (vezi document aici).

13 februarie 2008: Şova încheie un nou contract cu Turceniul (sursa).

14 & 19 februarie 2008: Şova încheie alte două contracte cu Rovinariul (sursa).

Concluziile lui Prisăcariu

Până să încheie Şova primul contract cu un complex energetic din Gorj (cel de la Rovinari) – judeţ despre care Şova probabil habar nu avea că există în România – , Ponta se documentase intens (INCLUSIV ŞI MAI ALES) din surse oficiale, ale unor instituţii de stat, prin intermediul comisiei parlamentare de anchetă în care era membru, despre vulnerabilităţile celor două complexe energetice (Turceni şi Rovinari);

Practic, Ponta a avut acces la informaţii confidenţiale sensibile despre Turceni şi Rovinari, pe care le-a folosit astfel incit să determine semnarea unor contracte între cele două complexe energetice şi casa de avocatură a lui Şova ;

După ce a cerut comisie parlamentară de anchetă şi a şi obţinut înfiinţarea şi funcţionarea acesteia (2006 – 2007), Ponta nu a mai vorbit niciodată despre problemele de la complexele energetice Turceni şi Rovinari; în schimb, din 2007, prietenul lui, Dan Şova, a încheiat contracte cu cele două complexe energetice, contracte din care peste 250.000 de lei (direct şi prin sponsorizare Mitsubishi la raliu) au ajuns la Ponta.

Recomandăm şi Reacţiile lumii politice după acuzarea lui Ponta. "Şi-a îngropat nu doar viitorul politic, ci şi partidul"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.