Martori în dosarul Şova confirmă că senatorul le-a cerut să falsifice documente şi să distrugă probe

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Mai mulţi martori în dosarul Şova le-au declarat procurorilor DNA că acesta le-a cerut să fabrice documente şi să distrugă evidenţe legate de cele trei contracte ale casei de avocatură Şova cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni, contracte care i-au adus senatorului un dosar penal, relatează evz.ro.

Reamintim că una din acuzaţiile aduse de DNA lui Şova şi care, conform procurorilor reprezintă un motiv de arestare, este cea privind modul în care Dan Şova ar fi falsificat 11 procese -verbale, depuse la parchet, prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea a trei contracte cu Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni.

Deşi procesele verbale ar fi fost prezentate ca fiind realizate în decembrie 2005- ianuarie 2009, martorii au declarat la DNA că au fost realizate în 2011 şi 2012, potrivit fragmentelor din rechizitoriu publicate de evz.

Potrivit referatului DNA, în perioada 2005-2009 martora Simona Ciurcu - fost asistent manager al lui Dan Şova - a fost desemnată să tehnoredacteze procesele-verbale ale adunării generale a asociaţilor societăţii de avocaţi. “Martora Ciurcu Simona a declarat că a tehnoredactat cele 11 procese-verbale în anul 2011 sau 2012 la solicitarea lui Şova Dan-Coman pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni”, se arată în referatul DNA.

"În legătură cu procesul-verbal datat 15.01.2007 prin care Cernov Radu-Ştefan era împuternicit să semneze şi să negocieze contracte de asistenţă juridică, martorul Cernov Radu-Ştefan a afirmat că nu are cunoştinţă de vreo adunare generală în acest sens şi nu şi-a recunoscut semnătură de pe acest proces verbal. De asemenea, martora Enescu Roxana a declarat că nu are cunoştinţă de hotărârea adunării generale atestată prin respectivul proces-verbal. A afirmat că a semnat acest proces verbal ca pe toate celelalte în anul 2011 sau 2012”, mai arată DNA.

Procurorii anticorupţie mai arata în referatul prin care s-a solicitat Senatului ridicarea imunităţii, în vederea arestării preventive a lui Dan Şova că “de altfel, toţi martorii audiaţi din cadrul SCA Şova şi Asociaţii au declarat că Şova Dan-Coman era singurul care avea rol decident în orice problemă legată de SCA Şova şi Asociaţii şi mai ales în privinţa contractelor de asistenţă juridică ce angajau societatea de avocaţi în relaţia cu clienţii, inclusiv începând cu anul 2009 când acesta era senator.

Amintim în context că în anul 2009, consilierul CE Rovinari, Adrian Stăncioiu declara pentru România Liberă că acel contract între Şova şi Turceni, dar mai ales actele adiţionale sunt păguboase pentru societatea Rovinari, casa de avocatură Şova primind mari sume de bani.

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Dan Turturică reaminteşte că Stăncioiu dezvăluia încă din 2009 nereguli grave în desfăşurarea relaţiei contractuale dintre complexul energetic si firma senatorului Şova, "care a încercat să umfle nota de plata cu un miliard de lei. "Pe notele de decont erau trecute multe ore de lucru, care nu puteau fi efectuate. Au trecut câte 8 ore de studiu la arhivă, în timp ce serviciul de arhivare nu funcţiona decât patru ore. Mai treceau că au lucrat doi avocaţi şi nu era prezent decât unul. Vroiau să-i plătim pentru 8 ore pe zi prezenţa în instanţă. Nu aveau cum să stea chiar toată ziuă la tribunal. Vroiau să-i plătim şi pentru studiul Codului Penal. Însă le-am tăiat toate aceste deconturi. Am făcut o economie de un miliard de lei".

Revenind la rechizitoriul DNA, procurorii DNA mai arată că, din declaraţiile martorilor Ciurcu Simona şi Brîncuş Alin Aurel Niculae, persoane angajate în cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, a rezultat faptul că în anul 2010 din dispoziţia suspectului Şova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne